Изворната вода е божия благодат : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Изворната вода е божия благодат

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Минералната не е за всекидневна употреба
Изворната вода е божия благодат

Пийте поне 1,5 л течност на ден
От 1,5 до 2 литра течност на ден препоръчват лекарите за здраво тяло.
Най-добре е да се редуват различни видове води – минерална, трапезна, изворна. Внимавайте обаче с водите, които са силно минерализирани, предупреждават специалистите. Това важи особено за хората, които имат проблем с бъбреците. Ако се прекалява, то водата води до повече проблеми. Иначе минералните води лекуват много болести. Около 70% от българските минерални води са слабо минерализирани и с предимно алкална реакция. Те имат ниска концентрация на въглероден двуокис и по тази причина ниско солево съдържание. Слабо минерализираните минерални води имат широки профилактично-лечебни показания. Те са подходящи като трапезни води и при производството на хранителни продукти и напитки. Средно и силно минерализираните минерални води се използват предимно с лечебна цел. Предимства на българските минерални води са чистотата и тяхната неуязвимост по отношение на органични замърсители поради дълбокия им произход.

Запалените планинари най-добре знаят усещането да пиеш вода от извора. Чиста, кристална, освежаваща. Уникалните качества на тази вода допреди няколко години се подценяваха в България. През последните години обаче консумацията й се увеличава с бързи темпове. Специалистите са категорични – изворната вода е еликсир за тялото. Водещи педиатри у нас я препоръчват за всички възрасти, но и като единствения продукт, който може да се консумира от новородени и съвсем малки деца. Основание за това дава слабата й минерализация и ниското съдържание на натрий За разлика от останалите води тя спокойно може да се използва за ежедневна употреба и в неограничени количества. Изворната вода се добива от по-плитки подземни източници, които са защитени от замърсяване. Тази вода е с температура под 20 градуса, като по състав се доближава максимално до питейната вода. В същото време минералната вода се добива от дълбоки, защитени от замърсяване водоизточници, с температура, доста над 20 градуса по Целзий. Този тип вода съдържа големи концентрации и различни по вид минерални вещества. Поради този факт използването й е най-подходящо да се редува с изворна вода. Нещата при трапезните води стоят по друг начин. Те могат да се добиват от всякакъв вид водоизточници, след което се подлагат на промишлена обработка и пречистване. Изворните води са най-популярни в страните от Централна и Западна Европа, както и в САЩ. В Европа пазарният дял на изворните води е около 50 на сто, а в САЩ – над 80%.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории