Последни Рецепти
Последни Статии

10 причини да ядем банани

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Защо да ядем банани
или 10 свойства на бананите, за които вероятно не сте подозирали

Бананите са може би най-популярния плод в България, макар да не са типични за родния климат, не растат в градината и дори да отгледате банан в саксия – няма да откъснете плод от него. Бананите се включват в храненето на бебето, даваме ги на децата си като полезна храна за училише, а ние след тренировка хапваме банан.
Бананите са богати на полезни вещества, имат нисък гликемичен индекс, достъпни са през цялата година и са сравнително евтини. Съдържат много полезни вещества, които оказват благоприятно влияние на организма ни.

Защо са полезни бананите
banani pix 1

Един банан с тегло между 100 и 120 грама съдържа (спрямо Ориентировъчния дневен прием) витамин B6 – 21,5%, витамин С – 17,1%, манган – 16%, фибри – 12,2%, калий – 12%, магнезий – 6%. Бананът осигурява 105 калории, като дава своята енергия незабавно, което го прави особено подходяща храна след физическо натоварване – възстановява нивата на кръвна глюкоза.

Това са 10 свойства на бананите, за които вероятно не сте подозирали. Много от тях са пряко свързани с конкретната зрялост на банана.

– Предотвратява онкологични заболявания
Бананите съдържат протеин, който е полезен при предотвратяването на онкологични състояния. Добре узрелите плодове съдържат по-големи количества от него. Затова е препоръчително да хапвате банани с петниста или по-тъмна кора.

– В битка с мускулните спазми
Минералният дефицит е често срещана причина за мускулните спазми в краката. Когато консумирате продукти, богати на магнезий и калий (като банана), можете да успеете да намалите появата им. Ето защо много атлети включват в диетата си този плод. (След активна физическа активност се препоръчва да се пие магнезий)

Предотвратява бъбречните заболявания
Храните, богати на калий, пречат на образуването на бъбречни камъни. Според някои научни проучвания, редовната консумация на банани намалява и опасността от появата на злокачествени образувания в бъбреците с 40%.

За по-здраво сърце
Богатата на калий диета се препоръчва за хората с високо кръвно и онези, които са склонни към развиването на кардиоваскуларни заболявания. Ежедневната консумация от 1,3 гр на този елемент намалява риска от сърдечен удар с 26%. За да снабдите тялото си с подобно количество трябва да изяждате по 2-3 банана на ден (в зависимост от теглото им).

banani pix 2

Прочиства кръвоносните съдове
Холестеролът е основна причина за запушване на кръвоносните съдове, което от своя страна води до атеросклероза. Бананите съдържат фитостерол. Той намалява нивата на холестерол в тялото ви и се грижи за благосъстоянието на вашите кръвоносни съдове.

За по-здрав стомах
Бананите се препоръчват и за хора с язва. Те съдържат ензим, който увеличава секрецията на мускула, предпазващ коремните стени.

Източник на енергия
Огромното количество витамини и минерали в бананите превръщат този плод в отличен източник на енергия. Простите въглехидрати се обработват бързо от тялото и възстановяват жизнеността ви почти на мига.

За по-добро настроение
Бананите повишават нивото на допамин – „хормона на щастието“. Освен това съдържат витамин B комплекс. По този начин влияят благоприятно на нервната ви система.
banani

В битка с диабета
Този тропически плод съдържат определен тип устойчиво нишесте, което подобрява състоянието на хората с диабет тип 2. Трябва да се има предвид обаче, че зелените плодове съдържат по-голямо количество от тази субстанция. В един зелен банан със средно тегло откриваме 12,5 грама нишесте, докато в узрелия – едва 5 г.

Бананът като афродизиак
Ефектът му не се дължи само на формата – неговите хранителни вещества спомагат производството на полови хормони, които повишават либидото. Регулира и секрецията на серотонин, който е основен отговорник за еуфоричното чувство след сексуален акт.

За по-тънка фигура
Устойчивото нишесте пречи на мазнините да се трупат в тялото ни. Освен това ускорява потреблението на енергия. Това води до бързи и видими подобрения по време на интензивни тренировки за отслабване. Препоръчителната доза от тази субстанция е 10 г. Естествено, не трябва да забравяте, че въпреки всичко трябва да сте активни и да контролирате хранителните си навици.

От бананите не се напълнява
Наличните захари в един среден банан с тегло около 100 грама са между 11-13 грама. Препоръчителното дневно количество захари, според Световната здравна организация, е 37,5 г за мъже и 25 г за жени. Простите сметки на някои „диетолози“ заключват, че приемайки близо половината си дневна захар само от 1-2 банана, тялото бива захранвано с твърде много захар, което води до затлъстяване.
Макар в бананите да се съдържат микроскопични количества свободни монозахариди, почти всички захари в тях се намират в дълги въглеводородни вериги, които се разграждат бавно и отделят захари в кръвта бавно и постепенно – това означава, че са с нисък гликемичен индекс. Освен това, те не се разграждат напълно и значителна част от поетите захари не достигат кръвта.

Източник: BrightSide

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории