Последни Рецепти
Последни Статии

Ако пиете лекарства, не яжте цитруси!

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Не яжте цитруси, ако пиете лекарства!

Плодовете и плодовите сокове са полезни и пълни с витамини, но има случаи, когато стават вредни, защото си взаимодействат с лекарствата, които приемате, предупреждава Канадската медицинска асоциация.

Несъвместимост на грейпфрут с лекарства
grapefruite juce 1

Ефектът е открит за първи път случайно, когато тест за лекарствени взаимодействия с алкохол използва сок от грейпфрут, за да скрие вкуса на етанола. Ефектът все още е най-добре изследван с грейпфрут и сок от грейпфрут, но подобни последствия са наблюдавани и с други цитрусови плодове. Лекарите съветват пациентите си да избягват всички цитрусови сокове, докато по-нататъшни изследвания не изяснят рисковете.

Нормалните количества храна и напитки, като например един цял грейпфрут или малка чаша сок от грейпфрут, могат да причинят токсичност при предозиране на лекарствата, които пациентът приема. Дори плодът, консумиран три дни преди приема на лекарството, все още може да има ефект.

Кои сокове да не се приемат с лекарства
citrusi pix 450

Веществото фуранокумарини (и в по-малка степен флавоноиди) в грейпфрута влияе на основните ензими, които преработват лекарствата в черния дроб и тънките чревни епители. При прием на някои лекарства (например такива за понижаване на холестерола) веществото на грейпфрута удвоява ефекта от медикамента. Получава се свръхдоза.
При други лекарства (например антиалергични препарати) грейпфрутът не позволява абсорбация на цялото количество медикамент от тялото и намалява терапевтичния му ефект.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории