Последни Рецепти
Последни Статии

Акриламидът води до поява на рак

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Според информацията на “Активни потребители”, 10 потребителски организации в ЕС са изследвали проби от над 500 хранителни продукта, в които е известно, че може да се натрупва акриламид. Става въпрос за чипс, пържени картофи, бисквити, зърнени закуски, кафе и други.
Изследванията показали, че най-много акриламид има във вафлите и обикновените бисквити – една трета от взетите проби сочат наличие на акриламид над определената норма. Освен това, 13% от тестваните бебешки храни са показали отклонения над допустимата граница, при картофените чипсове – 7,7 %, а при бисквитите за кърмачета и малки деца – 6,3%. А макар че чипсът от моркови, цвекло или пащърнак да се възприема за по-здравословен, тестовете разкриват, че съдържа почти два пъти повече акриламид от картофения чипс.

„Не дръжте картофите в хладилника. След като ги нарежете, оставете ги 1-2 часа във вода, не чакайте да се карамелизират, пържете ги до златист цвят. Никога не пържете храна до потъмняване“, съветва д-р Сергей Иванов

Учени: Акриламидът, който се съдържа в редица хранителни продукти, може да допринесе за ДНК увреждания и по този начин да увеличи риска от поява на рак

Важно е да се знае как да приготвяме храната у дома за да намалим приема на вредното вещество. Пример: ако задържите филийките в тостера по-дълго време в тостера те почерняват и започва да мирише неприятно. Тогава вече се е образувал Акриламид. Когато пържим зеленчуци – тиквички, картофи – при висока температура също. Кафето го купуваме готово изпечено, така че не знаем как е приготвено.

Какво е Акриламид?
Съставката акриламид се формира в богати на скорбяла храни при продължителното им пържене или изпичане на висока температура.
Акриламид се съдържа в продукти, които продължително време са пържени или печени при висока температура – хляб, зърнени култури, кафе, пържено или печено месо, картофи, дори когато са приготвени на грил.

Най-високо съдържание на акриламид е регистрирана в продукти с високо съдържание на скорбяла като хляб, картофи, зърнени храни, сладкиши и кафе.

Акриламид има и в цигарения дим, затова пушачите поглъщат 3-4 пъти повече от вредното вещество в сравнение с непушещите.

Кои зеленчуци не бива да се пържат?
fried zucchini

Изследването разкрива, че веществото глицидамид, произлязло от разграждането на акриламид в организма, улеснява появата на генни мутации в клетките и ги прави уязвими към превръщането им в ракови клетки.

От Международния център за изследвания върху рака констатираха, че акриламидът има канцерогенен ефект при гризачи, но го определиха само като вероятно канцерогенен у човека. Новото изследване откри следи, които са характерни за промени в генома, предизвикани от глицидамид. „Това показва, че често срещан хранителен режим може да предизвика увреждания, допринасяйки за потенциална поява на рак“, отбеляза Иржи Завадил от центъра.

„Изследването ни помага да разберем по-добре какво се случва на молекулярно ниво, но все още не можем да кажем, че акриламидът предизвиква директно рак у хората“, коментира Джъстин Стебинг от Лондонския имперски колеж.

Резултатите от изследването са публикувани в Genome Research

източник: АФП, БТА

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории