Последни Рецепти
Последни Статии

Агенцията по храните купува храни за анализ

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Има ли разлика в качеството на храните у нас и в Европа?
Продължение:
Агенцията по храните купила 30 храни от Германия и Австрия за анализ

27 май 2017 г. 5 групи храни ще бъдат подложени на анализ дали се различават по качество от продаваните в другите европейски страни – шоколадови, млечни, месни изделия, безалкохолни напитки и сокове и детски храни. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов на брифинг по втората тема на извънредното заседание на правителството в събота сутрин – храните.

magazin bg

В момента в тези 5 групи през настоящата седмица бяха закупени продукти от Германия и Австрия – горе-долу по пет продукта от всяка група от пет производителя. Те са над 30 и в момента са в България. Другата седмица ще закупим идентичните продукти, които се продават на българския пазар. Тук говорим за покупки от големите вериги и ще започне анализът“, каза Порожанов, цитиран от в. „Сега“.

По думите му анализът ще включва няколко компонента – първият е сравняване на етикетите от гледна точка на съставките, които съдържат продуктите. „След това вече е същинският анализ на продуктите – доколко те съответстват на това, което е идентифицирано на етикета, и последващият анализ ще е свързан с това да бъде на ценовите нива на предлагането на тези продукти. Тези продукти, независимо от различното си качество, в никакъв случай не може да се каже, че са вредни за здравето на потребителите. Те не могат да бъдат изземвани или по някакъв друг начин характеризирани в тази посока. Не се налага да бъде съгласувана такава проверка с ЕК“, добави той. Порожанов обясни, че проверките се извършват от страните-членки за защита на интереса на гражданите и потребителите от съответната страна. „По-скоро имаме единно виждане за провеждане на подобни мерки с останалите страни от Вишеградската четворка. Предполагам, че резултатите от нашето изследване ще повторят някои от тенденциите. Мотив за това, че вкусовите предпочитания на българите били различни от някои от западноевропейските страни, не смятаме, че са някакъв сериозен аргумент, който би могъл да бъде издържан“, каза Порожанов.

Коментар: Пиша този пост от Барселона. Тук храната е много по-вкусна, може и заради въздуха да е. Цените на шоколада (мога и да цитирам при едни и съши марки) е по-ниска

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории