Последни Рецепти
Последни Статии

Антъни Бурдейн

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

На 8 юни 2018 г. социалните медии и новинарският поток съобщи за смъртта на Антъни Бурдейн. Той бе още един в поредицата от големите имена в световната култура, който сложи край на живота си.

Известният американски кулинар и водещ на телевизионно предаване Антъни Бурдейн е сложил край на живота си на 61-годишна възраст. Бурдейн се e обесил в хотелската си стая в Страсбург, Франция, където е бил за снимки на епизод от телевизионната си поредица „Parts Unknown“.

Anthony Bourdain
Anthony Bourdain

Бурдейн беше майстор на занаятите – първо в кухнята, а след това и в медиите. Със своите телевизонни предавания и книги той изследваше човешкото възприятие и помагаше на хората от публиката да мислят различно за храната, за пътуването и за самите себе си. Той бе защитник на маргинализирани групи и подкрепяше кампания за по-безопасни работни условия за служителите на ресторантите.
Получавал е практичеки всяка награда в индустрията на кулинарията и медиите.

Изданието Smithsonian преди време го нарече “Оригиналната рок звезда на кулинарния свят” и “Елвис на готвачите лоши момчета”

Антъни (Тони) Бурдейн е роден на 25 юни 1956 г. в Ню Йорк, но е израстнал в Лиония, Ню Джърси. По бащина линия Бурдейн е с френски произход – дядо му е емигрант след Втората световна война.

Бурдейн завършва Cullinary Institute of America в Ню Йорк през 1978 г.
През 2000 г. излиза бестселъра му „Поверително от кухнята“, в който Бурдейн описва момента, в който пламва любовта му към храната – опитвайки за първи път стрида направо от рибарска лодка в Южна Франция. Успехът на книгата на Бурдейн води до началото на телевизионната поредица „A Cook’s Tour”, която представя пътуванията му из различни държави по света в търсене на перфектното ястие.

„A Cook's Tour”
книгата е издадена и на български

През 2005 г. стартира и новата теленизионна поредица на Бурдейн „Антъни Бурдейн: Без задръжки“.

От 1998 г. Антъни Бурдейн бе главен готвач на Brasserie Les Halles в Манхатън, Ню Йорк, като през годините ресторантите станаха пет – в различни точки на Америка, като Вашингтон, Маями и др.

Anthony Bourdain

10 урока за живота от Антъни Бурдейн

“Добрата храна много често, дори най-често, е простата храна.”

“Може би това е достатъчно просветление: да знаеш, че няма финална точка на покой на разума; няма момент на самодоволна яснота. Може би мъдростта… е в осъзнаването колко малък съм, колко не-мъдър, и колко още много път имам да извървя.”

“Не е задължително да съм съгласен с вас, за да ви харесвам или да ви уважавам.”

“Можете да научите много за някого, когато споделите едно ястие с него.”

“Какво по-мило можете да направите за някого, от това да му приготвите закуска?”

“Тялото ви не е храм, а увеселителен парк. Наслаждавайте се колкото можете.”

“Уменията могат да бъдат усвоени. Характера обаче или го имаш, или го нямаш.”

“Мисля, че идеята, че базовите умения за готвене са нещо ценно, че способността да се храниш и да храниш умело няколко други хора трябва да се преподава на всеки млад мъж или жена като фундаментално умение, трябва да стане толкова жизненоважна за порастването, колкото е научаването как да си бършеш задника, да пресичаш сам улицата, или да се оправяш добре с парите.”

“Без нови идеи, успехът може да се изтърка.”

“Не лъжете. Направили сте грешка. Признайте я и продължете напред. Само не я правете отново. Никога повече.”

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории