Последни Рецепти
Последни Статии

Кафе

Добавено в Готварски статии

Добави към моето меню

Кафе, история на кафето и ползите от кафето

Ароматната напитка премахва главоболието и изостря зрението

кафе …

Сега ше останем при фактите за кафето, които всички знаем и … често забравяме. Късно вечер когато работим по последния проект, когато времето не с

тига посягаме към топлината на кафето и тя ни стопля пред светлината на екрана. На другия ден, когато сме уморени сме му благодарни отново, на нея на чашката кафе, която ни е заредила с частиците енергия останали в нас след безсънната нощ. Но кафето трябва да се пие с мярка. С нашата лична мярка.

Всеки има свои начини и рецепти за приготвяне на кафето. Има си сигурно и ритуали, по-сложни и от тези на чайната церемония или набързо изпитатото кафе в пластмасова чашка когато тичаме да стигнем заминаващия автобус.

За всичко това ше си поговорим друг път и за онези апетитни сладкиши с кафе, които са така ароматни. Следващия път.

Защо е най-лесно да поканим някого на кафе?
Откриха защо каним най-често някого на кафе
Кофеинът прави хората по-сговорчиви, споредт австралийски психолози.

Учени устанКафе, история на кафето и ползите от негоовиха защо хората се канят един друг най-често на кафе, особено в случаите, когато поканата е отправена към непознат, съобщи вестник Таймс (The Times).
Според психолозите, кофеинът прави хората по-сговорчиви и по-склонни да приемат мнението на своя събеседник. Този факт следва да е еднакво интересен, както за всекидневните контакти между хората, така и за политиците и специалистите в областта на рекламата.

Кафето е втората най-купувана стока след нефта. Всяка година хората харчат по милиарди долари, за да си набавят “ароматното злато”.
Олимпийски рекордьори по консумация на кафе безспорно са скандинавските страни. Там се изпиват по двеста литра на глава от населението всяка година. Това означава, че всеки скандинавец пие по пет чаши кафе на ден. Следващите големи консуматори са САЩ и Германия. Пет килограма кафе изпива един германец за година.

История

За прародина на кафето се приема Етиопия. Там по сведения на арабския лекар и философ Авицена е използван екстракт, получен от зелени зърна на кафето. Изпичането на зърна на кафето започва да се практикува едва по-късно. Оттук през арабските страни и Турция кафето прониква в страните от Европа. Ароматните зърна започват своя победоносен поход из Европа и света след едно поражение.

Това поражение е на турската армия пред Виена, където на 12 септември 1683 година е разбита. Тя напуска полесражението и оттеглянето бързо се превръща в паническо бягство. Твърди се, че победата на съюзническите войски при Виена е била решена с помощта на поляк, достигнал висок чин в турската армия. Фамилията му е Колчитски. В последния момент той изоставил турската армия, промъкнал се през обсадата във Виена и дал изключително ценна информация, която помогнала да се спечели битката. Сред трофеите, които били завладени, са намерили и десетки чували “камилски боб”. Така нарекли съюзниците зърната, които отначало били сметнати за храна на камилите. Опитът да бъде сварена чорба от този “боб” завършил безуспешно. Единствен Колчитски знаел какво точно се съдържа в чувалите. Той поискал за информацията, която предоставил, наградата да бъде “камилския боб”. Искането му било изпълнено с удоволствие и така Колчитски се сдобил със солиден запас кафе. Той отворил във Виена първото кафене в Европа и спечелил цяло състояние. Така кафето тръгнало с шеметна бързина по Европа.

Ползи

За ползата и вредата от кафето върху здравето на човека се спори от столетия и са изписани тонове хартия за и против чудотворната напитка.

Главната действаща съставка в кафето е алкалоидът кофеин, който се съдържа в кафето от 0,6 до 2,5%. Кафето влияе върху централната нервна система и на първо място върху кората на главния мозък и мозъчните центрове на висшата нервна дейност. Благодарение на него намалява чувството на умора, мислите стават по-ясни, умствената работа се облекчава, възприемането на външни впечатления се подобрява, слухът и зрението се изострят. Това благотворно влияние на кафето продължава около 5 часа след приемането му. Кафето в полезни дози усилва и с това тренира процеса на възбуждането.

Дозировка

Действието на кафето върху висшата нервна система зависи от дозите на приема му и от типа нервна система. Кафето премахва както физическата, така и душевната умора, то повишава работоспособността и подобрява самочувствието. Това благотворно влияние на кафето върху организма не зависи само от кофеина, но също така и от етеричните масла, които се съдържат в него и рефлекторно възбуждат нервната система.

Големите дози от кафе предизвикват явления на превъзбуждане на нервната система, изразяващи се в треперене, неувереност в движенията и неустойчивост в ходенето.
Едва ли е необходимо да даваме някаква препоръка и рецепта какво кафе да пием и в какви дози, след като зависи преди всичко от типа нервна система. Действието му върху центровете на продълговатия мозък се изразява във възбуждане на дихателния център, като се учестява дишането, става по-дълбоко, с последващо подобряване на вентилацията на белите дробове. Предизвиква забавяне на пулса и едновременно има и възбуждащо действие върху ритъма на сърцето, който обикновено се ускорява. В малки дози подобрява функцията на миокарда и неговата проводимост, но в големи дози я влошава.

Кафето разпалва желание за секс
Кафето гарантира по-добър секс! Популярната напитка усилва еротичните желания предимно у дамите, твърдят учени от университета в Калифорния. Само една чаша била достатъчна, за да се превърне изстиналата съпруга в страстна любовница, според сензационното изследване, публикувано в сп. “Жива наука”. Първите опити били направени с женски мишки. След редовно поене с малки дози кафе учените установили, че самките се възстановяват изключително бързо след секс и проявяват силно желание за нова близост. Американските лекари потвърдили резултатите от изследването с дамиф доброволки, които трябвало да пият по чаша-две кафе на ден. Преди експеримента някои от тях откровено признали, че имат проблеми в леглото. Накрая 80% от участничките потвърдили, че интимният им живот е живнал.
Не си мислете обаче, че ако гаврътнете кана кафе, ще станете тигрица, казват учените. Достатъчни са 1-2 чашки на ден. Те ще подобрят настроението ви и ще увеличат либидото.

Видове кафе
Кафееното дърво е тропическо вечнозелено растение. То се нуждае от много влага и топлина, но силното слънце му действа неблагоприятно и затова в плантациите се засаждат и други дървета, които да му пазят сянка. Оставено да расте свободно, кафееното дърво може да достигне височина повече от 10 м., но за да се улеснява беритбата на плодовете му, то се подрязва. Листата му имат маслинено зелен цвят и излизат на снопчета от къси стебла. Кафееното дърво цъфти обилно. Цветовете му са снежно бели и имат аромат на жасмин. Дава плодове след третата си година. Плододаването му продължава повече от 30 години. Плодовете му са месести и приличат на череши. Преди узряването те имат зелен цвят, а след това цвета на узряла ягода. Във вътрешността на плода са скрити две бобовидни зърна, прилепени с плоската си страна, едно към друго. Беритбата му се извършва по различно време – според климатичните и географските особености на отделните страни. Суровите зърна имат жълтеникавосив или зеленикавосив цвят. Зърната имат силно тръпчив вкус. След прибирането им те се подлагат на изсушаване и изпичане. И днес се срещат племена, които ги ядат сурови. От суровите зърна не може да се приготви кафеено питие.

Кафееното дърво принадлежи към рода Кофеа от семейство Рубиацее. С промишлена цел се използват следните основни видове: Кофеа Арабика (или само Арабика), Кофеа Либерика и Кофеа Робуста (или само Робуста) .

Поради голямото разнообразие на видовете кафе кафеената култура се отглежда в обширна географска зона.

Кофеа Арабика е най-важният вид.
Тя се отглежда в близо 60 % от всички страни, било в чист вид или като кръстоска с други видове. Този вид преобладава в Западното полукълбо. . В Африка се отглежда само от Судан, Етиопия, Ангола, Заир, Руанда, Бурунди, Уганда, Кения, Танзания и Малави. Арабиката беше почти на изчезване от Азия поради вредите нанесени от паразита Хемилеа вастатрикс. С търговска цел се култивират голям брой разновидности на Арабика. Сортът “Бурбон” е втория по икономическо значение и се отглежда главно в Бразилия и Сан Салвадор. Семената от типа “Блу Мунтен” произлизат от Ямайка. Този вид се отглежда в много страни, тъй като е устойчив на вредители и дава висококачествен плод. Други разновидности са “Катура”, “Мундо Ново”. С по-малко значение са “Сан Рамон”, “Марагоджип”, “Чера”, “Колумннарис” и др.

Кофеа Либерика
е единственият вид, който се отглежда в Гвиана, а много други страни се среща смесен с Арабика. или Робуста.

Кофеа Робуста
е единствената отглеждана разновидност в Дахомей, Того, Габон и щата Конго (Бразилия). С основно значение е Ангола, Заир, Камерун, Бряг на слоновата кост, Танзания, Индонезия, Мадагаскар и Виетнам. Така тя е съсредоточена в Африка и Азия.

Други разновидности на кафето са Кофеа девервей (Африка), Кофеа рацемоза (само Мозамбик), Кофеа стенофила (Сиера Леоне), Кофеа абеокутае (Бряг на слоновата кост).Рядък вид е Кофеа конюга (само Индонезия). Тези видове не са разпространени поради липсата на желани вкусови качества или слаба издръжливост на вредители и климатични промени.

Търговските сортове се различават не само по характерните външни белези, но и по своя аромат и вкусовите си качества. За най-добър вид се счита Арабската арабика Мокка, наричано така по името на пристанището, от което е експортирано. То се отличава с лек винен мирис и сравнително висока киселинност. От Бразилските видове кафе особено популярно е Сантос. Типът Бубронсантос също е с отлични вкусови качества и аромат.

Почти винаги търговските марки кафе приготвят “букети” от различни сортове, с което се постигат определени вкусови качества.

Робустите
се използват предимно за производството на екстракти от разтворимо кафе. Въпреки, че у нас те са предпочитан сорт.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

2 Comments

  1. 1
    Maria // January 31st, 2007 at 8:59 am

    Po-negramotno napisano “neshto” ne sam chela. Taka ne moge da se pishe, ako se ochakva da go prochetat poveche ot dvama choveka.

  2. 2
    Деси // January 31st, 2007 at 10:16 pm

    ами мен ме интересуват рецепти за кафе а не историята на кафето ама никъде не намирам рецепти ако някой може да ми помогне да ми прати линк на desi_sweet87@abv.bg много ви Благодаря