Последни Рецепти
Последни Статии

Авокадо помага при левкемия

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Съставка на авокадото бори левкимията
Авокадото е прочуто с хранителната си стойност и полезните си свойства, но ново изследване разкрива още едно качество на плода, което може да се окаже най-ценната му тайна.
Авокадо – вкусно и полезно

avocado

Канадски учен е открил съдържащ се в авокадото липид, който е потенциално оръжие в борбата с левкимията. Липидът атакува корените на смъртоносната болест, а това са изключително устойчиви стволови клетки, които правят терапията на заболяването трудна задача.
Острата миелоцитарна левкимия (AML) е вид онкологично заболяване, при което кръвните стволови клетки се превръщат в патогенни вместо в здрави клетки, каквито тялото нормално произвежда. Мутиралите клетки се натрупват в костния мозък и изместват здрави клетки, като процесът води до инфекция и често изходът е фатален.
Проф. Пол Спагнуоло от Университета Ватерло в Канада смята, че тази болест може да бъде победена, ако се атакува ядрото й. Той е успял да извлече съставка на авокадото, наречена авокатин Б, която атакува точно стволовите клетки на левкимията и може да се прилага, без да уврежда заобикалящите ги здрави клетки.

Hard sell … the UK avocado market is worth over £50m a year.
“Стволовите клетки реално са клетките, които задействат заболяването”, казва Спагнуоло. “Най-вече стволовите клетки са отговорни за развитието на болестта и са причината, заради която при много пациенти заболяването се повтаря. Извършил съм множество тестове, за да установя как действа новото лекарство на молекулярно ниво и те потвърждават, че то атакува стволовите клетки избирателно, оставяйки здравите клетки невредими”.
Разработката на Спагнуоло все още е в съвсем ранна фаза и според предвижданията му от евентуалното разрешение за използване на лекарство, базирано на авокатин Б, при лечение на хора го делят години.
Ученият отбелязва обаче, че в бъдеще потенциалният медикамент може да доведе до значително подобряване на качеството и продължителността на живота на пациенти, страдащи от AML. В момента той провежда експерименти в подготовка за първата фаза на клиничните тестове.

Източник: How avocado could help fight CANCER: Fat from the fruit ‘targets leukaemia cells and stops them growing’ – raising hopes for a new drug http://www.dailymail.co.uk/health/article-3126200/How-avocado-day-fight-CANCER-Fat-fruit-targets-leukaemia-cells-stops-growing.html

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории