Последни Рецепти
Последни Статии

Авокадо – вкусно и полезно

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Мексиканската кухня е позната по света. В САЩ и Канада има традиции да се отбелязва 5 май, като ден на мексиканката култура, музика и кухня. Организират се фестивали, на които се сервират мексиканска храна и напитки, звучи музика.. Нарича се Cinco de Mayo, това е денят на победата на мексиканския армията над френските сили в битката при Пуебла на 5 май 1862 г.

6 научно доказани причини да ядем повече авокадо

Едно от характерните ястия от вкусната мексиканска кухня е гуакамоле – разядка, чиято главна съставка е авокадото. Независимо дали го приемате под формата на пюре тялото ви ще си извлече невероятни изгоди от този вкусен плод.
Полезното авокадо

avocado lime

1. Авокадото е богато на калий Калият е важен елемент за всяка балансирана диета. Множество проучвания сочат, че хората, които приемат калий с храната си, имат кръвно налягане в норма и са по-малко предразположени към инфаркт, инсулт и бъбречна недостатъчност.

2. Авокадото е източник на витамини С и Е Някои проучвания сочат, че двата витамина си взаимодействат, увеличавайки съдържанието на антиоксиданти в тялото. Според клинично проучване, комбинацията от витамини С и Е под формата на хранителни добавки, забавя натрупването на артериална плака при хора с висок холестерол – опасен процес, който може да доведе до инфаркт или инсулт.

3. Авокадото има месеста кора Знаете, че то има дебела и грапава кора, която не се яде, но тя предпазва плода от остатъчните пестициди, които срещаме при други незащитени плодове като ябълките и броколи. Затова е важно да измивате добре повечето селскостопански продукти преди консумация.Благодарение на кожата на авокадото, вероятността случайно да приемете и пестициди заедно с плода е малка.

avocado recepta irina
4. Плодът на авокадото съдържа агенти, които се борят с рака. Разрязвайки авокадо, ще забележите, че в центъра то е яркожълто, а в периферията – тъмнозелено. Тъмнозелената част е една от най-изучаваните, заради високата си концентрация на определени видове каротеноиди – антиоксиданти, които учените успешно са използвали в борбата срещу рака в лабораторни условия. Все още не е ясно дали човек, който редовно се храни с авокадо, би пожънал подобен успех, но способността на тялото да абсорбира каротеноидите зависи отчасти от присъствието на диетични мазнини, като мононенаситените мазнини, които се съдържат в авокадото.
Едно скорошно проучване сочи, че дресингите, които съдържат малко или никакви мазнини, могат значително да намалят абсорбцията на каротеноидите в сравнение с пълномаслените дресинги. И все пак, ако предпочитате да не приемате мазнини, просто добавете авокадо. Според проучване на California Avocado Commission, включвайки вкусния плод в салатата си, ще увеличите количеството каротеноиди между 2 и 5 пъти. Тези резултати обаче не са потвърдени.

5. Авокадото е богато на фибри. Ако се загледате в почти всеки етикет, ще останете разочаровани, че повечето продукти съдържат минимално количество от едно ключово хранително вещество – фибрите. Плашещ факт е, че дневно повечето американци приемат по-малко от половината от препоръчителното количество фибри. Те ни държат сити, защото смилането им отнема повече време. Освен това регулират работата на стомашно-чревния тракт. Но това не е всичко.
„Съществуват доказателства, че високият прием на фибри редуцира нивото на „лошия” холестерол и намалява риска от коронарна болест на сърцето,инсулт и високо кръвно налягане,” казва д-р Сомдат Махабир, експерт по хранене и вътрешни заболявания в Националния онкологичен институт към Националния здравен институт в САЩ.
Половин авокадо съдържа около 4,6 грама фибри – около 16% от препоръчителната дневна доза.

6. Авокадото е чудесен източник на магнезий. Хората, които страдат от дефицит на магнезий, често не могат да абсорбират хранителните вещества – витамини и минерали – от други храни. Затова е важно винаги да приемате поне 300-400 милиграма магнезий всеки ден.
Според проучвания, приемът на достатъчно магнезий намалява риска от коронарна болест на сърцето при мъжете и помага да контролирате нивото на холестерол в кръвта. В едно авокадо се съдържат средно 40 милиграма магнезий – около 10% от препоръчителната дневна доза.

Източник: BusinessInsider.com

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории