Последни Рецепти
Последни Статии

Фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село”

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Международен кулинарно – фолклорен фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село”
Къде: с. Асеново, Никопол
Кога: 11 Август 2018

59 готвачи ще представят 105 традиционни храни и ще се състезават за „Най вкусно” и „Най – автентично” ястие. Организатор на събитието е местното читалище.
banatski vkusotii

Защо Банатска кухня?
Потомците на банатчани живеят днес в селата Бърдарски геран, Асеново, Гостиля, Драгомирово и Брегаре. Село Асеново е основано през 1890 г. от българите, преселили се от град Винга (област Банат в Румъния). Те са потомци на бежанци от Чипровското въстание, избягали към Влашко веднага след разгрома на въстаниците, които по-късно се установяват в обезлюдената тогава област Темешварски Банат, със специални привилегии за тях от австрийската императрица Мария-Терезия.

Те са запазили своята автентична кухня, която днес е особена интересна за всички запалени кулинари.
Част от ястията са явна заемка и размяна на опит с австро-унгарската кухня, някои са от по-късно време, а други вероятно са много стари, може би запомнени отпреди Чипровското въстание от 1688 г.

Баница по банатски
asenovo 1
Така изглежда една рецепта в новата книга за фестивала, която ще бъде представена на фестивала на 11 август

Това са празнични рецепти за Петровден от село Асеново (asenovopp1927kniga2010.alle.bg)

Петровско пиле
Продукти: Домашно пиле, 2 кг. Пресни картофи, глава лук, един корен пащърнак, един средно голям морков, една глава целина, сол на вкус, червен пипер.
Приготвяне: Предварително почистено и приготвено пилето се слага в по-дълбок съд с олио. Изпържва се нарязаното месо „да пубелей”, добавят се нарязаният на ситно лук и нарязаните на едро картофи. Прибавя се 1 с.л. червен пипер. Налива се вода, да залива малко всички продукти. Вари се на тих огън „излеко”. Свареното месо се изважда и се прецежда бульонът. В малка част от него се варят цели картофи – „на глави”, а може и да се приготвят и листа в бульона като в по-голямата част се пускат листата малко преди ядене, за да „не изчъснът”.

asenovo 2

asenovo 3

asenovo 4

Райдуше
Продукти: 300мл. Вода, сол, брашно, 2 яйца, 1-2 с.л. олио, 2 с.л. захар.
Приготвяне: омесва се хубаво тесто, колкото повече се меси, толкова по-хубаво става. Разточва се на голяма кора, колкото по-тънко, толкова по-добре. Намазваме тавата с мазнина, навиваме на руло и режем на пънчета с дебелина 1-2 см. Всяко пънче се свива от двете срязани страни така, че да не изтече мазнината. Правят се топчета и се разточват, пържат се в сгорещена мазнина и още топли се поръсват с пудра захар. В разточените питки може да се сложи и плънка от сирене и да се прегънат, след което се притискат с вилица или с „пинтень”, за да се направят шарки. Сервират се със сладко или със сирене.

asenovo
Трима топ готвачи Звездев, Манчев и Ангелов щще бъдат сред специалните участници в осмото издание на Международния кулинарно-фолклорен фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село“.
Иван Звездев, Ангел Ангелов и Иван Манчев ще вземат участие, приготвяйки ястия в откритото демонстрационно ателие „На живо от банатската кухня“. По случай „2018-та – година на културно многообразие“ и приготвяната храна ще е разнообразна, но засега оставяме ястията в загадка до по-късен етап.

Ако не сте опитвали банатска кухня
Шеф Манчев и шеф Шишков бяха в екипа, който избра новите продукти „Родна стряха“ от кампанията на „Лидл“ – единият беше пушената банатска кълбъсъ от Асеново, която вече се произвежда в месокомбината в Ловеч и може да се купи в магазините от веригата. Оригиналният колбас се прави в домашни условия по стара семейна рецепта за пушена банатска свинска кълбъсъ, предадена от Мария Иванова.

Повече информация: https://web.facebook.com/events/1950694855165830/
https://web.facebook.com/pg/banatskivkusotii/posts/

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории