Последни Рецепти
Последни Статии

Баница вита – два пъти превита

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Празник на тракийската баница „Баница вита – два пъти превита”
Къде: Елхово
Кога: 15 септември 2018

През 2018 г. за осми път се организира празник на традиционната баница в Елхово, под надслов „Баница вита – два пъти превита“.

banica vita dva pyti previta

Фестивалът „Баница вита – два пъти превита” е с конкурсен характер, като за участниците няма възрастово ограничение.
Всеки участник има право да се представи с до три баници, както солени, така и сладки, но изискването е да са традиционни за населеното място. Допускат се сладки, солени, с готови или точени кори, с или без плънка баници. Желаещите е необходимо да подадат заявка зя участие, придружена с подробно описание на рецептите, които се събират в специален рецептурник.
Жури от местни майстори ще оценява уменията на домакините, предвидени са и награди.

banica vita dva pyti previta 1

Над 40 различни баници бяха представени на площада в Елхово. Тук се събраха представители от цялата община, където се представиха както традиционни, също и с месо и плодове.

През 2017 г. една от участничките Севдалина Йонкова споделя за БНР, че благодарение на такива фестивали, се предават традициите през поколенията: “Освен продуктите, трябва да се вложи и любов. Хубаво е да участват колкото се може повече по-млади участници . Надявам се има някаква приемственост. те да бъдат някакъв пример за нас.”Тя се представи в конкурсната програма с къпана баница.

banica vita dva pyti previta 2

Празничното събитие се организира от Община Елхово и читалище „Развитие – 1893“ с цел популяризиране и съхраняване на българските традиции и преминава под патронажа на кмета на общината г-н Петър Киров.

снимки: архив на БНР

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории