Последни Рецепти
Последни Статии

Тайната на доброто еспресо и капучино

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Тайната на качествените еспресо и капучино разкриват най-добрите баристи в България

По време на най-голямото изложение за храни и технологии в Интер Експо център– СИХРЕ 8-11.11.2017 г. се проведе Вторият бариста шампионат в България .

coffee maker pix 1

Състезанието събра 11 майстори от цялата страната. Всеки един от участниците трябваше да направи 4 броя кафе еспресо и 4 броя капучино в рамките на 11 минути, след което напитките бяха оценявани от четиричленно жури. Съдиите в надпреварата за най-доброто кафе не виждаха участниците и не знаеха техните имена, те опитваха поднесените им напитки, които бяха под номер.

Най-голяма трудност по време на състезанието участниците срещнаха в нагласянето на кафе мелачката, тъй като тя трябва да бъде настроена с перфектна точност, за да смели точния размер и количество кафе.

barista systezanie 1
Късото италианско еспресо трябва да е 25 мл и да изтича за 25 секунди. Една доза кафенце трябва да е 7 грама и затова е толкова трудно да се нагласи кафемелачката, това обясни една от участничките Дияна Паунова, която се занимава с приготвяне на кафе като хоби от няколко години.

Никола Кирилов, който е барист по професия от 5 години, издава тайната на хубавото капучино. Млякото трябва да бъде възможно най-леко пастьоризирано за хубаво капучино. По този начин естествените захари в него се запазват. В България има доста добри млека, които могат да се използват.
Друго важно условие за получаването на хубаво капучино, е млякото да се загрее до определени градуси. Самото мляко, когато се загрее до около 55 -60 градуса, захарите, които са в него се пукат и то става естествено сладко. Въпросът е, че ако се прекали със загряването и се стигне до 75 градуса тогава се карамелизира и всъщност при карамелизацията захарите отиват в пушека, просто изчезват, казва той.

barista systezanie 2

Друго условие за хубавото кафе е да бъде прясно изпечено, светло, за да няма горчива нотка и да бъде късо-около 20 мл. И по този начин, когато се смеси с млякото то става по-хомогенно и по-приятно на вкус, обясни Кирилов.

Източник: БНР

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории