Последни Рецепти
Последни Статии

Избягването на млечни продукти може да е опасно за здравето

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Учени установиха, че ежедневната консумация на сирене не води до сърдечни заболявания, а избягването на млечните продукти като цяло може да е много по-опасно за човешкото здраве, пише в. „Дейли мейл“, предаде БТА.
Въпреки че е с високо съдържание на наситени мазнини, консумирането на сирене в големи количества е безопасно и дори има предимства. Всъщност тези, които избягват млечните продукти, са изложени на риск от сърдечно заболяване, поради по-високите нива на лошия холестерол в организма. Настоящи здравни указания препоръчват на хората да опитват храни с високо съдържание на наситени мазнини.

sirene salamureno
Избягването на млечни продукти може да е опасно за здравето

От британската Националната служба по здравеопазване предупреждават, че мазнините в маслото, бисквитите и бекона увеличават нивата на лошия холестерол. Това съединение в кръвта помага на тялото да функционира правилно, според експертите. Когато има твърде много от него в кръвния поток обаче, то може да се отложи по стените на артериите и да спре движението на кръвта. Това е и водещата причина за смъртта на голям брой хора по света.
За да проверят теорията за влиянието на млечните продукти, изследователи от Дъблинския университет проведоха опити сред 1500 участници. Резултатите показали, че хората на нискомаслен режим са с по-голям риск от заболяване на сърцето поради високите нива на лошия холестерол.
Учени от Харвардския университет установили също, че консумацията на сирене не е свързана с повишената телесна мазнина, нито с високото количество лош холестерол. Те установили, че няма разлика в нивата на съединението при хора, които ядат много сирене и тези, които изобщо не се хранят с млечния продукт.
Според експертите от голямо значение е модела на хранене, който имаме, и вида на другите храни, които приемаме, заедно със сиренето. Те добавиха, че по-високият прием на млечни продукти се свързва с по-ниския индекс на телесна маса.
sirena oleg

Това е официалната част. Да видим как стоят нещата в личен план? За всеки от нас, който е опитвал някакви ограничения в храненето знае, че отказа на млечни продукти е труден. В българската национална кухня млечните продукти присъстват традиционно. Има периоди в които мляко и млечни се консумират повече и такива в които е по-ограничено – традициите са след като на Сирни заговезни на трапезата има сирена и баница след това настъпва ограничение. (раждат се малките агънца, козлета, теленца тогава) През лятото се храним основно с плодове и зеленчуци. За Петровден традиционно се приготвя „Бял мъж“. През лятото се е приготвяло сирене някога. През есента с това, което има в градината, а в студените дни с приготвената зимнина.
В менюто на българина е имало сирене, извара, бито краве масло, по малко кашкавал. И не е било това изобилие и количество, което днес може да си позволим, като влезем в магазина. У нас традиционно най-много се предлага бяло саламурено сирене, след това кашкавал и извара. Няма спор, че качествената извара е един добър продукт, който може да се включва и при диета. Сиренето също е вкусно и полезно. И по- рядко на различни високо маслени сирена сирена (често са и с по-висока цена)
Изводът от изследването е, че ако нямате непоносимост към лактоза или някаква друга причина, включвайте в менюто си млечни продукти.
Непоносимост към лактозата е ензимен дефект при възрастните, който нарушава разграждането на лактозата до глюкоза и галактоза

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории