Последни Рецепти
Последни Статии

Менюто на евролидерите в София

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

С какво ще гощават евролидерите в София на 16 май?
Гурме кюфтета и три вида лютеница са сред основните храни. Менюто дава официална представа за това какво е българска празнична кухня днес

На ръководителите на страните членки от ЕС ще бъдат сервирани ястия с биопродукти от избрани български ферми. Баница с трюфел, козунак с рози, „Шопска салата”, биволско бонфиле с пюре от земна ябълка и пащърнак са сред ястията, които гостите ще вкусят по време на обяд и вечеря у нас.

bg eu diner 1

Лидерите на държавите членки от Европейския съюз пристигат в София ден преди Срещата на върха ЕС – Западни Балкани и ще се срещнат на неформална вечеря по покана на председател на Европейския съвет Доналд Туск и с домакин министър-председателя на България Бойко Борисов. За европейските лидери са организирани официален обяд на 17 май в НДК и вечеря в „София Тех Парк“ при пристигането им у нас на 16 май.

На 15 май главен готвач Борислав Паунов демонстрира ястията, които ще бъдат поднесени на официалната вечеря на европейските лидери в София на 16 май. На ръководителите на 28-те държави членки ще бъдат поднесени ястия, приготвени с продукти от български биопроизводители. На масата по време на официалния обяд ще бъдат сервирани три вида салати – катък с червени чушки, домати със сирене и печени зеленчуци.
bg eu diner 2

Приготвените основни блюда са баница с трюфел, боб, леща и терина от дроб и ярешко роле с пресни картофи, сирене и горски гъби.
bg eu diner 3

По време на вечерята европейските лидери ще опитат трилогия от салати: „Шопска“, „Снежанка“ и „Зелена“. Розовите домати и краставиците за салатата са доставени от ферма в Южна България. Зелената салата е от микрорастения, добивани по натурален начин. Те ще бъдат гарнирани с краве сирене и цедено биволско кисело мляко от малка мандра в Стара планина. Предястието е вариация на кюфтета с лютеница и пържени картофи. Към традиционната рецепта се добавят специални нови елементи – сурови и сушени манатарки, три вида лютеница и чипс от цветни картофи.

Основното ястие е биволско бонфиле от ферма в Стара планина със сос от български черни и бели трюфели, пюре от земна ябълка и пащърнак, гарнирани с бейби моркови. За десерт главният готвач е приготвил класически ореховки, обогатени с кисело мляко и рози и мус от малини и ягоди. Помислено е дори и за евролидерите вегетарианци и тези с алергии, защото менюто позволява лесно да се адаптира за тях, каза още главният готвач.

Десертът е мляко с горски плодове и козунак с рози.

bg eu diner 4
За десерт шеф Паунов приготвя своя интерпретация на класическите ореховки, които обогатява с кисело мляко и рози и мус от малини и ягоди, за да им придаде повече свежест и цвят и да изгради повече пластове на вкуса.

bg eu diner 5
Хлябът на вечерята е замесен с ръжено брашно. Има и вариация на черен ръжен хляб, оцветен с въглен.

***
Това са двата дни които ще останат с официалния призив “Не ползвайте колата си два дни в София”. Преди две седмици по време на международен форум за двойния стандарт при храните в ЕС, Борисов заяви, че ще разпореди в двата дни да бъде сервирана храна от българските хипермаркети, за да видят каква е разликата със Западна Европа. “Ще направя така, че на 16 и 17 май това, което ядат българите, да го дам на моите колеги, да видим техните служби за сигурност как ще го оценят, когато им даваме подобна храна, дали ще я хапват с удоволствие“, каза тогава премиерът. Заканата остана на думи.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории