Последни Рецепти
Последни Статии

Бирата стимулира креативността

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Австрийски изследователи имат добра новина за почитателите на бирата, която със сигурност ще ги накара да вдигнат тост – любимото им пиво е полезно за творческата продуктивност, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на публикация в сп. „Consciousness and Cognition“, предаде БТА.

beer pix 400
Бирата стимулира креативността

Авторите на проучването от университета на Грац са установили, че една или две бири стимулират части в мозъка, отговорни за креативността. Специалистите обясняват, че пивото разхлабва контролиращите мозъчни инстинкти и окуражава спонтанната мисъл.
Какво помага на креативността

„Консумацията дори на ниска доза алкохол вреди на изпълнителния контрол, но улеснява разрешаването на творчески проблеми. В настоящото изследване установихме, че леко опиянените участници се справят по-добре на тестове за креативност, отколкото изследваните лица на плацебо. Откритието е в съгласие с наблюденията, че разрешаването на творческите проблеми често се случва спонтанно, плод е на по-гъвкави мисли и е придружено от т.нар преживяване „Аха“, сравнимо с момента „Еврика“, обяснява ръководителят на екипа Матиас Бенедек.

woman beer pix
Бирата е полезна за здравето

За целите на настоящото проучване 70 доброволци на възраст между 18 и 32 години са били подложени на
тестове за креативност, след като са били разделени на две групи – употребили силно пиво или консумирали почти безалкохолна негова версия, действаща като плацебо.

Експертите отбелязват, че благоприятният ефект от пивото върху творческата продуктивност се дължи на скромни количества, докато прекомерната консумация може да й навреди.

В тестовете за изпълнителен контрол алкохолът се е отразил неблагоприятно върху участниците и от двете групи.
Креативност и положителни емоции

Като потвърждение на връзката между питието и творчеството историята може да предложи доста примери с велики писатели, художници, музиканти, на които чашката не е била чужда.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории