Последни Рецепти
Последни Статии

Българският отбор на „Bocuse d’Or“

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Bocuse d’Or квалификации, Gourmet Expoforum 2018
Къде: Торино, Италия
Кога: 10-12 юни 2018

Българският отбор за „Bocuse d’Or“ ще се бори за класиране в Топ 10

Екип от трима български готвачи се изправя пред предизвикателството да покори кулинарния Олимп, наречен Bocuse d’Or – най-престижното състезание за шеф готвачи в света, което се провежда на всеки две години в град Лион, родното място на неговия създател, легендарният френски готвач Пол Бокюз.

Bocuse d’Or 2018 1

Това са победителите в българския финал на състезанието – Никола Николов, шеф готвач в женевския Restaurant de l’Hotel de Ville и неговият отбор – Христо Фильов от екипа на хотел „Маринела“ София и треньорът им – Веселин Калев, главен готвач на хотел „Рила“ в Боровец.
Националната квалификация Bocuse d’Or България, която те спечелиха в края на 2017 г., се организира от Българска асоциация на професионалните готвачи и МЕТРО, в рамките на изложението за храни СИХРЕ.

Световният финал в Лион през 2019 г. ще стане възможен, ако Никола класира отбора си в първата десетка на Европа, в конкуренция с още 18 готвачи от различни страни. Надпреварата с тях ще се проведе по време на европейските Bocuse d’Or квалификации от 10 до 12 юни в Торино, Италия, в рамките на Gourmet Expoforum 2018.

Там ще се проведе и европейската квалификация за Coupe du Monde de la Patisserie, световното първенство по сладкарство, за което пътува и един от най-добрите ни сладкари Алекс Иванчев.

Задачата на нашите участниците в надпреварата Bocuse d’Or е да приготвят предястие и основно ястие от висшата кухня с множество сложни елементи, точно за 5 часа и 35 минути, по строго определен регламент и на базата на зададени предварително основни продукти. От особена важност, наред с вкуса, са визията и изработката на ястията.

А успехът на екипа зависи от това, как тримата ще се справят с предизвикателството на италианските домакини, приготвяйки две различни ястия за 14-членното жури с местни продукти – телешко филе от Пиемонт, ориз от локалния сорт Сант Андреа, със защитено наименование за произход от пиемонтските провинции Биела и Верчели и сирене от областта Кунео.

Състезанието открива пътя на българските кулинарни таланти към световната сцена. Според шеф Андре Токев, президент на Bocuse d’Or България, победата в подобно състезание е трамплин в професионалното развитие и съпътства победителя цял живот. Bocuse d’Or е най-престижният конкурс за висша кулинария в света, основан през 1987 от прочутия френски шеф-готвач Пол Бокюз. При провеждането му се прилагат принципите на големите спортни събития, за да се създаде грандиозно шоу с акцент върху готвенето и готвачите.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории