Последни Рецепти
Последни Статии

Bocuse d’Or 2018

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Bocuse d’Or квалификации, Gourmet Expoforum 2018
Къде: Торино, Италия
Кога: 10-12 юни 2018

На 12 юни 2018 в Торино бе финаа на европейския кръг на кулинарното състезание Bocuse d’Or. След надпреварата между 20 отбора от континента журито класира на първо място Норвегия. Така през януари 2019 г. на финала в Лион ще се състезават Кристиян Андре Петерсен и помощникът му Ховард Андре Йосдал Йостебо с треньор Гунар Хварнес.
Заедно с тях на почетната стълбичка бяха и отборите на Швеция и Дания.

norway_bocuse dor
Норвегия е на върха на европейската кулинария. Швеция и Дания

Досега Норвегия е печелила само един от европейските полуфинали, които се провеждат от 2008 г., но за сметка на това е била първа в света пет пъти, а норвежци са се качвали на подиума в Лион общо десет пъти.

На финала догодина ще се състезават и Австралия, Аржентина, Белгия, Бразилия, Великобритания, Исландия, Италия, Канада, Китай, САЩ, Сингапур, Тайланд, Унгария, Финландия, Франция, Чили, Швейцария, Южна Корея и Япония. До края на юни ще се разберат и последните две държави финалистки, които ще са от Африка. Останалите отбори се класираха след континенталните турове за Европа, за Азия и Океания и за Северна и Южна Америка.

България участва за пети път в европейския полуфинал, но отборът на шеф Никола Николов, който миналия ноември спечели националния кръг, не успя да се пребори за последния етап.

bulgaria-bocuse dor
Ястие приготвено от българският отбор

В Торино кулинарните отбори трябваше за 5 часа и 35 минути да приготвят 14 порции с пиемонтийските продукти говеждо от породата фасона пиемонтезе, ориз сан андреа от провинциите Биела и Верчели и телешки момици. Преди порциите да бяха представени на журито, те бяха експонирани върху метално плато с индивидуален дизайн.

След смъртта на своя основател Пол Бокюз през януари, престижното кулинарно състезание очаква догодина своя 17-ти финал в Лион с обновена визия с образа на прословутия готвач.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории