Последни Рецепти
Последни Статии

Броколито предпазва от рак

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Средата на октовмри е времето когато и в магазините и в нашето меню присъстват броколи, карфиол, тиква и кестени. Организмът някак превключва към хранене за студеното време. Знаете ли, че броколито е много полезно за нашето здраве и трябва да се възползваме от времето когато може да го включваме в нашето меню.

brokoli-1
Броколи помага при рак на гърдата

Консумацията на броколи три или четири пъти седмично може да осигури защита срещу рак, показват резултатите от американско проучване. Авторите на изследването са от университета на Илинойс. Те отбелязват, че благоприятният ефект на броколите се дължи на съдържащите се в тях полифеноли – съединения със свойствата на мощни антиоксиданти.
Редица предишни проучвания свързват полифенолните съединения с понижен риск от сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2, астма и няколко вида рак. В настоящото изследване специалистите са идентифицирали в броколито голям брой гени с потенциални свойства да контролират натрупването на полифеноли в зеленчука.
Откритието може да помогне за култивирането на разновидности на броколито с по-голямо съдържание на полифенолни съединения, които ще бъдат още по-полезни за здравето, като същевременно видът и вкусът им ще остават непроменени
Специалистите са установили също, че полифенолите нямат вкус и са стабилни, и ползите им за здравето не се губят дори при термична обработка. Учените напомнят, че няма „вечни съединения“, което означава, че полезни продукти като броколи трябва да се консумират три или четири пъти седмично
Специалистите допускат, че подобен благоприятен ефект имат и други зеленчуци като карфиол, зеле, брюкселско зеле, ряпа.

Източник: в. „Дейли експрес, БТА

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории