Последни Рецепти
Последни Статии

Овесът помага за намаляването на холестерола

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Сърдечносъдовите заболявания са сред основните причини за фатален край. Статистиката показва, че в България 66% от хората умират от болести свързани със сърцето. Сред главните виновници за сърдечносъдовите заболявания е високият холестерол, който приемаме с животинските продукти и който се натрупва по стените на артериите и води до атеросклероза.
Високият холестерол е болест на съвремието, причинена от лошо хранене, стрес, злоупотреба с алкохол и цигари, наднормено тегло и твърде малко движение. С напредването на възрастта рискът от висок холестерол се засилва.
Балансирано хранене всеки ден – основно средство срещу висок холестерол

Според проф. Арман Постаджиян, председател на Дружеството на кардиолозите в България, генетичната история на семейството е важна за състоянието на сърцето, но чрез промяна в начина си на живот и начина на хранене можем да намалим риска от сърдечносъдови заболявания и да понижим холестерола си.

oves nestle 5

Коя храна може да спомогне за намаляване на холестерола? Овесът помага за намаляването на холестерола

Овесът е зърнена култура е богата на бета-глюкан – разтворима влакнина, действаща подобно на гъба, която попива холестерола. Полезният прием е 3 грама бета-глюкан на ден. За здравословните ползи от овеса разказа проф. Веселка Дулева, началник отдел „Хранене и диетика“ в МЗ. Например една купичка от новата зърнена закуска на Nestle – Cheerios Oats с овес – осигурява половината от препоръчителния дневен прием на бета-глюкан. Новата зърнена закуска Cheerios OATS с овес съдържа добре познатите Cheerios кръгчета, но обагетени с пълнозърнести овесени флейксове. 63% от състава на новата закуска е пълнозърнест овес, който спомага за намаляване на нивата на холестерол в кръвта. Предлага се в два вкуса – обикновен, и с канела.
oves nestle 3

Продуктът бе представен от Nestle на среща с представители на медиите в уютната атмосфера на столично заведение, където бяха поканени на закуска с кафе, фреш от портокали и грейпфрут, плодова салата и купичка от новия продукт приготвен по желание с прясно или с кисело мляко и за по-богат вкус поднесен със сушени плодове, като ябълки и сини сливи, които носят още ползи за организма.
За кого е предназначена новата зърнена закуска? В забързаното ежедневие целевата група е млади жени на възраст около 35 години. Което я прави присъща и в детското хранене, защото децата искат от това, което и мама закусва.

oves nestle 2

За ползите от овеса може да научите още тук
Може да изберете какво да приготвите с овесени ядки, брашно или трици – Рецепти с овес
Учени препоръчват по-често закуската да е овесена каша. За разлика от други подобни фабрични закуски, овесената каша е богата на бавни въглехидрати и засища по-добре до организма, като по този начин може да не изпитаме чувство за глад по-дълго време.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории