Ден на сиренето : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Ден на сиренето

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

На 4 юни в САЩ отбелязват ден на сиренето – National Cheese Day is on June 4th
Дните от 4 до 8 юни се отбелязват като дни или седмица на сиренето

Моце би и вие като много хора не може да си представите храната без сирене, без различните видове сирена, които добавяме и към различни рецепти или просто нарязваме и поднасяме на трапезата.
И наистина и от най-обикновено ястие, добавянето на сирене може да го превърне в гурме специалитети, да го направи по-добро и по вкусно.

foodpanda

За нас българите още основните видове сирена са (бяло саламурено) сирене и кашкавал.
52% от американците вярват, че сирената са взаимозаменяеми в рецепти, а 28% казват, че включват сирена, защото искат да експериментират с различните аромати, които предлага сиренето.

Любопитни факти за сиренето:
– Сиренето е създадено преди 8 хиляди години – случайно.
– 10 л. мляко са необходими за да се направи само 1 кг. сирене.
– Над 25% от сиренето в САЩ се произвежда в Уисконсин (останалата част е предимно от Калифорния, Айдахо и Ню Йорк).
– Някои сирена са незаконни в Съединените щати.
– Френските сирена са най-популярните в света.
– Кредитната банка на Италия взима сирене “Пармезан” от местни производители в замяна на ниски заеми.
– “Дупките” в швейцарското сирене доскоро са разглеждани като признак на несъвършенство.
– Филаделфийското кремообразно сирене е кръстено на село в Ню Йорк, а не в известния град Пенсилвания.
– Консумацията на сирене Гауда представлява повече от половината от световното потребление на сирене.

У нас се провежда Фестивал на сиренето в град Сливница през месец май.

sirene europe

Тази картинка е част от голяма карта на сирената по света. Съществуват повече от 900 известни сирена и всяко едно е старателно описано и класифицирано според текстурата си.
Например: прясно сирене (Рикота), меко сирене (Фета), полумеко сирене (Фонтина); полутвърдо сирене (Гауда); твърдо сирене (Чедар); високомаслено сирене (Бриа Саварен), синьо сирене (Горгонзола), сирене с ароматна червена кора (Лимбургер), сирене с кора от благородна плесен (Бри) и т.н.
по идея на foodpanda

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории