Последни Рецепти
Последни Статии

Черен шоколад помага при високо кръвно

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Парченце истински черен шоколад освен, че е добър десерт, който зарежда с енергия е и полезен за организма. Черен шоколад помага, както при ниско кръчно, така и при високо. Но трябва да е качествен, с над 70% какао и без пълнители (за справка четете съдържанието на шоколада, а цената му трябва да е по-висока от цената на 1 кг какао на борсата)

kakao3
Яжте черен шоколад при високо кръвно налягане
Черният шоколад може да се окаже полезен в борбата срещу високото кръвно налягане, смятат британски специалисти, цитирани от в. “Дейли експрес”, предаде БТА.

Симптомите на високо кръвно налягане – главоболие, болки в гърдите, затруднено дишане, обикновено остават незабелязани. Появата на неравномерен сърдечен ритъм, проблеми със зрението и кръв в урината свидетелства за изключително повишени стойности. Единственият сигурен начин за установяване на високо кръвно налягане е редовното му измерване, напомнят специалистите.

shokolad computer

Според експерти от организацията Блъд рисърч Ю Кей помощник в борбата срещу високо кръвно налягане може да се окаже черният шоколад.

Специалистите припомнят, че според редица изследвания сладкото изкушение оказва съдоразширяващ ефект, който се дължи на съдържащите се в него флаваноли.

Умерената физическа активност – каране на велосипед, плуване и бягане, и приемът на витамин D под формата на хранителни добавки също допринасят за понижаване на високо кръвно налягане.

Някои експерти обаче остават скептични по отношение на дългосрочната полза от черния шоколад за регулиране на кръвното.

“Необходими са повече изследвания, за да се установи дали черният шоколад оказва нещо повече от краткотраен ефект върху кръвното налягане. В дългосрочен аспект обаче лакомството може да доведе до натрупване на тегло, което на свой ред крие риск от повишаване на кръвното”, казва Майк Рич от организацията.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории