Последни Рецепти
Последни Статии

Черницата е супер храна

Добавено в Здравословно хранене, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

В моя роден край има много черници. Преди години е имало дори цели градини засадени с черничеви дървета, защото това е храна за копринените буби. Дядо и баба са гледали. Когато бях малка преяждах с тях, с черни, които цапаха и с бел, които са по-ароматни. Но тогава ми се струваше, че не бива много да се хапва от тези вкусни плодове, защото не гледаха на тях като на другите плодове с които се приготвяха какви ли компоти и сладка, а окапваха по земята.

chernica 1

Някъде около 2010 г. с модата на супер храните се оказва, че и черницата е супер плод. Днес, ако минете през някой еко био магазин може да си купите сушени плодове черница (на висока цена и вероятно внос от Китай) и да ви обяснят, че това е супер добавка към вашето мюсли.

Ето още няколко идеи какво да приготвите с този ароматен плод, който може да наберете с лекота в центъра на някое село (в градината до блока има, но не бива, защото плодовете са замърсени, близо е до Орлов мост) Ако сега можех да си набера бих опитала да приготвя сладко без захар от черница – слагам плодовете да се сварят без да добавям вода на тих огън, накрая за сгъстяване малко чия семена и лимонтузу, така както се приготвя сладко от череши без захар.

chernica recepti
Рецепти с черница

Черницата е на особена почит в Китай и се използва и в кулинарията и в медицината. За древните гърци е символ на мъдростта, а Авицена ги е признал за лечебни в областта на сърдечно-съдовата система.

Днес, ако се погледне какво се предлага в еко био магазините това са сушени бели черници. Листата на черницата също са полезни.

С какво е полезна черницата?
Съдържа и ресвератрол – полезен антиоксидант, който съдържа и в гроздето.
Плодовете на черница са изключително богати на витамини. Особено високо е съдържанието на витамин А, С и В2. Срещат се следните минерали – фосфор, натрий, калий и магнезий. В черницата се съдържат 18 аминокиселини. В нейния състав почти липсват мазинини, а количеството на захар е сравнително малко, което я прави подходяща за ежедневна консумация.
Черници помагат срещу затлъстяване

Черницата се възприема като помощно средство при бронхит; при леки форми на диабет също се използва, заради способността й да намалява нивото на кръвната захар. Доказано е подобрението на дейността на сърдечно-съдовата система.
Черницата е добро средство за борба с различни дерматолози, заради съдържащия се в нея танин, който има изсушаващ ефект.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории