Последни Рецепти
Последни Статии

Черници помагат срещу затлъстяване

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Черниците са плодовете на дърво, което може да расте и да дава плод и в градски условия. Всички знаем, че копринените буби се хранят с листата на черницата, но плодовете някак остават встрани от вниманието ни. А те са вкусни, а се оказва, че и помагат в борбата с наднормено тегло. Учени от Китайската академия на науките заявиха, че в борбата със затлъстяването може да се използва съставка в черниците, която активира кафявите мазнини, предаде ЮПИ.
Кафявата мастна тъкан помага да отслабнем

chernica-1
Черниците освен, че са вскуни, помагат срещу затлъстяване

Съставката, известна като рутин, притежава свойства, които намаляват телесното тегло. Учените са на мнение, че тя може да помогне в борбата не само със затлъстяването, но и със свързаните с него заболявания.
„Благотворният ефект от рутина върху кафявата мастна тъкан и подобряването на метаболизма предизвиква значим интерес, що се отнася до създаване на потенциално лечение срещу затлъстяване“, заяви Цзин Ванчжу. „Желателно е в борбата със затлъстяването и свързаните с него болести да се откриват активиращи ефикасно кафявите мазнини вещества“.

chernica

За разлика от белите мазнини, кафявите горят калории и генерират топлина. Учените изследвали ефекта от кафявите мазнини, като използвали генетично затлъстели мишки и техни посестрими, на които давали голямо количество мазнини, за да затлъстеят. Те добавили рутин в питейната вода на двете групи гризачи.
Подобрена глюкозна хомеостаза била констатирана и в едната, и в другата група. Учените заключили, че рутинът подобрява метаболитните функции у мишките, и са уверени, че сходен подход може да бъде използван в борбата със затлъстяването у хората.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории