Последни Рецепти
Последни Статии

Черноморски форум на винопроизводството

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Черноморски форум на винопроизводството 2018
Къде: Варна, “Златни пясъци”
Кога: 27 до 29 юни 2018 г.

Пети Черноморски форум на винопроизводството 2018 ще се състои от 27 до 29 юни в курорта “Златни пясъци”. На изложението ще могат да бъдат дегустирани вина от 20 страни от региона.

wine pix

Форумът се провежда под патронажа на Международната организация на лозарството и винопроизводството и с подкрепата на Министерството на селското стопанство на Руската Федерация и Съюза на енолозите в България.

Най-старото вино в света, на 8 хиляди години, се пази във Варна
Винени кристали отпреди 8000 години се пазят във Варненския археологически музей. Те са открити по най-старото злато, тъй като е имало обичай древните да пръскат покойниците с вино. Това означава, че най-старата напитка е в морската столица, а не както се твърдеше – в Грузия, където е открито вино на 7000 години, обясни в морската столица Виталий Меркушев – председател на борда на Черноморския форум за винопроизводство.

По времето на Живков България е била втора по износ и четвърта по производство на вино, а сега е на 22-ро място. Страната ни държи едва 1% от пазара, а средната цена на литър е едва 1 евро.
България е експортно ориентирана и изнася над 60% от произведеното вино, посочи Станимир Стоянов – председател на Съюза на енолозите у нас. Годишно производството достига 120 млн. литра. Основните пазари за износ са Полша, Чехия, Русия, Германия и САЩ.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории