Последни Рецепти
Последни Статии

Учени откриха как да не ни се яде шоколад

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Признавам, че съм зависима от шоколада. Обожавам качествен черен шоколад. Мога да го ям бавно и да му се наслаждавам (Ради Стамболов обяснява много добре как се познава качествения шоколад и как да се яде, за да се усети целия му аромат). Трудно мога да си представя ден без шоколад (поне 20 г). Покрай пътуванията развих и нещо като хоби – мога да разказвам дълго за различните видове шоколад в Цюрих (швейцарския е най-добър), в Брюксел, какво да купите в големите вериги в Германия, какво да вземете за подарък (шоколадът е чудесен и за това) от Рим, Барселона или Стокхолм. Мога да ви разказвам и за малките бутикови работилници за шоколад не само у нас. И може би е време, защото и познавам някои от майсторите на шоколада.
И не само аз съм зависима от шоколада. Ако не беше така нямаше да се провежда за пореден път Фестивал на шоколада в София и да има опашка от желаещи да платят билета си за да влязат. Значи не само аз съм зависима от шоколада.

Учени откриха как да не ни се яде шоколад
И представете си има начин да се изкушавате повече от аромат на шоколада и как се разтапя докато го преглъщате. Или поне така казват учените.

За да не ви се яде шоколад – представете си гора
chokolate woman pix
Софи Шумейкър от австралийския университет Флиндърс съветва шоколадохолиците, ако искат да потиснат неистовия си глад за кафявото лакомство, да си представят гора.Според Шумейкър номерът действа безотказно, защото гладът за шоколад се корени главно във въображението ни.

chocolate pix
Австралийският екип е констатирал експериментално, че когнитивното разсейване потиска образите и асоциациите за лакомството в съзнанието ни, като с това респективно спада и гладът за него. Според учените най-ефективно е да си представим гора още при първата мисъл за любимото блокче. Така гладът за него няма да може да набере все по-голяма сила.
Екипът от университета „Флиндърс“ изследвал как първоначалните ни мисли се мултиплицират и преувеличават в съзнанието ни. Експериментите са направени с 94 жени, които изпитвали силен глад за шоколад. Когато били пренасочени мислите им от лакомството и били стимулирани с други образи – като например видеоматериали с разходка в гора, гладът изчезвал.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории