Лайм : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Лайм

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Лайм зелен лимон
източник на витамини и незаменим за салати и коктейли

Този малък цитрусов плод с форма на лимон има тънка зелена кора и сочно, бледо зелено месо. Расте в райони с тропически и субтропически климат. Много си приличат с лимона, но малкият зелен цитрусов плод се оказва по-полезен.
Най-разпространеният вид лайм е персийският или сорт “Флорида”. Плодовете му са по-едри, с много тънка кора и почти без семки.

limon-lime-pix-1

Как да избираме лайм?
Свежият плод трябва да е силно кисел и трапчив, с блестяща кора, и сочна вътрешност. Търсете плодове с ярък цвят и гладка кора, тежки за размера си. Малките кафяви участъци по повърхността не влияят върху вкуса. Избягвайте плодове с набръчкана кора.
Лаймът бързо се разваля, така че не купувайте големи количества предварително.

Какда съхраняваме лайм?
Съхранявайте ги в хладилник до 10 дни, ако не са срязани, и до 2 дни – ако са срязани.

Как да нарежем лайм?
Поставете го с дръжката надолу. Разрежете го малко встрани от центъра, за да отделите сочните му сегменти.
Продължете да разрязвате по същия начин, докато стигнете до центъра на плода (трябва да получите поне още три такива парчета). Изстискайте кората, за да изцедите останалия сок.

Изцеждайте го като добавка към плодови сокове, незаменими са при украсата на коктейли.
Използвайте го, за да придадете пикантен вкус на дресинг, маринати, ястия с морски деликатеси или сос за барбекю.
Подправяйте зеленчукови салати.
Поръсвайте сок върху срязани ябълки, банани или бели зеленчуци, за да избегнете обезцветяването им.

lime-pix-1

Лайм са без мазнини, натрий и холестерол. Ниско калоричен. Добър източник на растителни влакна. И с високо съдържание на витамин С, който нормализира нивото на холестерола в кръвта.

Този плод е полезен за сърцето и за сърдечно-съдовата система като цяло.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

12 Comments

  1. 1
    Ivan Tsviatkov // July 26th, 2011 at 3:15 pm

    Ползвайте вместо оцет – великолепен вкус и аромат.

  2. 2
    Ivan Tsviatkov // July 26th, 2011 at 3:15 pm

    Ползвайте вместо оцет – великолепен вкус и аромат.

  3. 3
    Ivan Tsviatkov // July 26th, 2011 at 3:15 pm

    Ползвайте вместо оцет – великолепен вкус и аромат.

  4. 4
    Ivan Tsviatkov // July 26th, 2011 at 3:15 pm

    Ползвайте вместо оцет – великолепен вкус и аромат.

  5. 5
    Ivan Tsviatkov // July 26th, 2011 at 3:15 pm

    Ползвайте вместо оцет – великолепен вкус и аромат.

  6. 6
    Ivan Tsviatkov // July 26th, 2011 at 3:15 pm

    Ползвайте вместо оцет – великолепен вкус и аромат.

  7. 7
    Ivan Tsviatkov // July 26th, 2011 at 3:15 pm

    Ползвайте вместо оцет – великолепен вкус и аромат.

  8. 8
    Ivan Tsviatkov // July 26th, 2011 at 3:15 pm

    Ползвайте вместо оцет – великолепен вкус и аромат.

  9. 9
    Ivan Tsviatkov // July 26th, 2011 at 3:15 pm

    Ползвайте вместо оцет – великолепен вкус и аромат.

  10. 10
    Ivan Tsviatkov // July 26th, 2011 at 3:15 pm

    Ползвайте вместо оцет – великолепен вкус и аромат.

  11. 11
    Ivan Tsviatkov // July 26th, 2011 at 3:15 pm

    Ползвайте вместо оцет – великолепен вкус и аромат.

  12. 12
    Ivan Tsviatkov // July 26th, 2011 at 3:15 pm

    Ползвайте вместо оцет – великолепен вкус и аромат.