Последни Рецепти
Последни Статии

Да сготвим зелен боб

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Зеленият боб е една от най-вкусните храни на ранното лято. Могат да се пригитвят много рецепти с него – супа, салата, гарнитура, основно стие, комбинира се и с месо. Предлага една от най-пълноценните възможности за набавяне на много от ежедневно необходимите хранителни вещества, като в същото време – това е диетична храна – без риск от негативно влияние върху теглото. Зеленият боб може да се консервира за зимата в буркани (със сигурност, ако не сте правили вие консерви зелен боб, сте получавали или купували), или да се замрази, без това да се отразява на вкусовите му качества.

recepti zelen bob
Рецепти със зелен боб

Зеленият боб има високо съдържание на фибри, белтъчини и флавоноиди. От витамините – А, С, К, В6 и В9 (фолиева киселина). Групата на микроелементите е представена от желязо, калций, манган и калий.
Една чаша пресен зелен боб, около 100 г, съдържа 31 калории, 0 г мазнини, 7 г въглехидрати, 3 г фибри, 3 г захар и 2 г протеини.
Зеленият боб се откроява сред останалите храни с 3 много особености:
– беден на калории, което го прави подходяща храна за отслабване,
– не съдържа холестерол
– един от малкото естествени източници на силиций сред храните.

Редица проучвания сочат, че повишената консумация на растителни храни като зелен боб понижава риска от затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания, подобрява благосъстоянието, като цяло, повишава енергията и намалява теглото.

Зеленият боб съдържа високо количество хлорофил, който може да блокира канцерогенните ефекти на хетероциклични амини – естествени токсични вещества в хранителните продукти, които се получават вследствие на печенето на месото при висока температура

zelen bob pix 1
Зеленият боб е диетична, вкусна и полезна храна

Полезен при анемия – Зеленият боб съдържа около 2 пъти повече желязо от най-популярния източник на желязо сред храните – спанака. Високите дози от микроелемента, които зеленият боб осигурява, са от полза за страдащите от желязодефицитна анемия и хронична умора, както и за хората, коит искат да се предпазят от тези състояния.

Полезен в грижата за коса, кожа, нокти и кости – Естественото съдържание на силиций, особено в комбинация с витамин К, носи комплексни ползи за формирането на съединителната и костната тъкан. Силицият заздравява косата, кожата и ноктите, а витамин К активира остеокалцина – белтъкът, който заедно с колагена е най-представен в костите. Остеокалцинът „заключва“ калция в костите и предпазва от прекомерната му загуба.

Полезен за сърцето – Високото съдържание едновременно на флавоноиди и калий в зеления боб има благоприятно влияние върху кръвоносните съдове и съсирването на кръвта. Калият поддържа еластичността на аортата и другите големи кръвоносни съдове и ги предпазва от втвърдяване. Флавоноидите допълват позитивния му ефект върху съдовете като действат противовъзпалително и намаляват риска от слепване на тромбоцитите и формиране на тромби.

zelen bob

Полезен при зрителните заболявания – Плътното оцветяване на зеления боб е доказателство за високо съдържание на каротеноиди, някои от които (лутеин и зеаксантин) са сред най-важните пигменти за очи. Редовният им прием поддържа дейността на ретината и предпазва от сериозни зрителни нарушения като макулна дегенерация, пигментен ретинит и др.

Полезен за контрол на диабета – Ниското съдържание на прости въглехидрати и високите дози фибри превръщат зеления боб в една от най полезните храни с нисък гликемичен индекс. Редовната консумация на зелен боб не само че не повишава кръвната захар, но и помага за по-успешното й контролиране. Така той действа като естествен регулатор на риска от диабет и неговите усложнения.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории