Последни Рецепти
Последни Статии

Дебелее ли се от хляб

Добавено в Диети, Здравословно хранене

Добави към моето меню

В почти всяка препоръка за здравословно хранене се казва, че трябва да се намалят белите храни, като бяло брашно, захар и сол, бял ориз. Много е казано за съвременното производство на хляб, как са се променили житните култури през втората половина на 20-ти век, как се е променило производството на хляб през 70-те години… Ако не беше така нямаше да избираме различни видове брашна, да има тази вълна по предлагане на скъпи зърнени култури, в приготвянето на домашен хляб, възраждането на правенето на хляб с квас. Хлябът винаги е бил в центъра на българската традиция и се казва, че няма по-голям от него.
Нямаше да го има и този бум в малки пекарни, които предлагат хляб и тестени на високи (много високи!) цени.
Затова и въпросът дали да се отказваме от бялото брашно, от хляба направен от него и от хляб купен в магазина е важен. Защото хляб купуваме всеки ден и слагаме по няколко пъти на ден.

Дебелее ли се от хляба? Ако искате да отслабнем трябва да намалим приема на бързи въглехидрати и да ограничим приема им вечер. А вкусните пити или баници, милинки, мекици и домашни кифли да оставим веднъж за седмицата, например за закуска в събота, когато се събира цялото семейство.
Споделяме с вас и резултатите на изследване на учени от Израел

hleb den magdalena maloir
Напълняваме ли от бял хляб? Зависи от стомашните бактерии
Белият масово произвеждан хляб отдавна се смята за нездравословен, но според израелски учени той по нищо не отстъпва на ръчно направените самуни с квас от скъпите пекарни и не е задължително да води до напълняване, съобщи в. „Дейли мейл“, предаде БТА.
Дали човек напълнява от бял хляб, зависи от индивидуалните стомашни бактерии. Учените от института „Вайцман“ са работили с 40 доброволци, като са им давали или ръчен квасен хляб, или обикновен бял хляб. Кръвната захар – известен рисков фактор за затлъстяване, се повишавала и на двете групи. Нито една от групите обаче не качила повече тегло от другата.
Учените успели да контролират кръвната захар с индивидуални диети за всеки участник, в зависимост от стомашните му бактерии.
Изследвания и анализи потвърдени от времето, това е, което е необходимо. Да си спомним, че яйцата бяха нарочени за вредни заради холестерола.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории