Последни Рецепти
Последни Статии

Храносмилателната система е вторият мозък на човека

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Ключов фактор за правилното функциониране на храносмилателната система е балансираната диета, която включва на чиста и прясна храна, богата на хранителни вещества. простичко казано, такава храна, че ако един фермер или градинар погледни какво има в чинията знае от какво е направена, а вие като погледнете етикета на продукта в магазина знаете какво съдържа и как е приготвена.

Връзката между мозъка и стомаха е двупосочна, и двата органа взаимно си влияят.
И така, както мозъкът може да предизвика появата на определени стомашни състояния (т.нар. синдром на нервния стомах и симптоми като присвиване, болка, разстройство), така и стомахът може да влияе върху състоянието на мозъка.

Учените наричат този “втори мозък” ентерична нервна система, и тя съвсем не е малка – обхваща над 100 милиона нервни клетки, разположени по стомашно-червния тракт от хранопровода до ректума.

Това, за което е отговорен вторият ни мозък, е да контролира храносмилането, от преглъщането през освобождаването на ензимите, които разграждат храната, до преноса на хранителните вещества с кръвта. И въпреки че ентеричната нервна система не притежава способността да мисли в общоприетия смисъл на тази дума, тя притежава уникална способност да комуникира с основния ни мозък – при това със забележителни резултати.

Учените все задълбочено изследват начина, по който нездравословната стомашна среда може да оказва влияние върху настроението и появата на психологичните състояния и заболявания (безпокойство и депресия).

Засега е сигурно, че двата ни мозъка поддържат постоянна и задълбочена връзка. И не само нервността в мозъка може да предизвика нервност в стомаха, но и обратното – липсата на баланс в чревната флора, възпалителните процеси и раздразненията в храносмилателната система може да са причина за появата на липса на баланс и появата на отклонения в психичното здраве.

gybi spanak praz pix

По данни на Световната здравна организация в света 300 милиона души страдат от депресия, а антидепресантите са сред най-предписваните лекарства в много държави.
Депресията е заболяване. И справянето с този проблем започва с приемането му. Има две неща с които да повлияем – движение и хранене.
Храни, които борят депресията

Жените са по-депресирани от мъжете, а симптомите са безсъние, намалена енергия, липса на концентрация и нерешителност. През зимата и началото на пролетта е пикът на депресиите. Една от основните причини е когато няма достатъчно светлина. Тя е основен фактор в регулирането на нашите биоритми.

Подобряването на качеството на хранене успешно лекува клинична депресия
Светлина, движение, добра храна и настроение помагат да не изпадаме в депресията. Оказва се, че
Бактерии в червата въздействат на човешката психика
Храносмилателната система е вторият мозък на човека. Ако не работи добре, няма как да усвои храната, така че тя да бъде полезна за организма.

depressed pix

Бактерии в червата могат да въздействат върху психичното равновесие, по-специално върху вероятността човек да изпадне в депресия, съобщи АФП, цитирана от БТА.
Белгийски учени анализираха проби от изпражненията на 1000 доброволци и установиха, че две семейства бактерии са по-малобройни при хората, склонни към депресия, включително и тези, които пият антидепресанти.
Изследването, обхванало 1000 холандци, потвърди тези изводи със статистическа връзка между броя на определени бактерии и нивото на задоволство от живота и психичното здраве.

Двете семейства бактерии са Копрококи и Диалистер. Те са известни с противовъзпалителните си свойства.
„Известно е, че възпалението на нервните тъкани има важна роля за депресията. Затова нашата хипотеза е, че двете неща са свързани по един или друг начин“, каза професорът по микробиология Йерон Рейс от католическия университет в Льовен, който е един от авторите на изследването.

Проучването не показва причинно-следствена връзка, подчерта той. „Идеята обаче, че продукти от метаболизма на микробите могат да взаимодействат с мозъка – а оттам и с поведението и чувствата ни, е интригуваща“, добави Рейс.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории