Последни Рецепти
Последни Статии

Ползата от детоксикацията

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Ползата от тридневен детокс
Тридневният детокс може да регенерира цялата имунна система
За гладолечението е казано много. Това са имената на Пол Брег, на Лидия Ковачева, нейната книга „Гладът, приятел и лекарство“. За детоксикация или пречистващ ден също се говори много. Някои дори спазват такъв режим.
Като пример за такъв режим е “водният ден” на 90-дневната диета или лунна диета, но принципът е доста по–стар.
Детоксикацията е режим на хранене, при който се ограничава напълно или почти напълно храненето и се консумират много течности. Идеята е да се активират процеси на разграждане и отделяне и заедно с това да се намали натоварването върху черния дроб. Целта е организмът да се изчисти от токсините. Вариантите са много и варират от еднократна детоксикация веднъж в месеца до концепцията за “лечебен глад”.

apple niki
Според учени от САЩ гладуването „превключва регенеративния бутон” на тялото и кара стволовите клетки да започнат да произвеждат чисто нови бели кръвни телца, пише АФП.
Тридневната детоксикация може да регенерира цялата имунна система, дори и при възрастни хора, откриха изследователите в проучване, което много наблюдатели описаха като „изключителен пробив в науката”.
Въпреки че диетите с гладуване са критикувани от специалистите по храненето заради потенциала си да увредят здравето, проучването на Университета в Южна Калифорния, САЩ, предполага, че преминаването на тялото в режим на глад принуждава важните стволови клетки, отговарящи за регенерацията на различни типове клетки и тъкани, да започнат да произвеждат бели кръвни телца. Те на свой ред започват да се борят с инфекциите. Процесът дава нови сили на цялата имунна система.
Според авторите на проучването то е особено важно за хората, страдащи от увреждания на имунната система, като например пациенти с онкозаболявания, които са на химиотерапия.
Новото откритие може да доведе и до терапии, които да помогнат на възрастни хора, чиято имунна система губи ефективността си с остаряването и за тях става по-трудно да се справят дори с обикновени заболявания.

citrusi
Тридневна детоксикация е най-добре да започне с пълнолунието или да изберете 3 дена в които може да планирате три дена лечебно гладуване – това може да са петък, събота, неделя, а в понеделник да започнете със захранване.
Три дена лечебно гладуване може да практикувате на всеки три месеца или за всеки сезон, като най-важен е детокса в края на зимата.
През тези три дни трябва да се пие вода, около 30 мл на 1 кг тегло, т.е. ако вашето тегло е 60 кг това означава 1,8 л вода. Храната се заменя с прясно изцеден сок от ябълки, круши, краставица, цитрусови плодове. По време на детоксикация може да се приема и английска сол 1 с.л. разтворена във вода сутрин. Като през дена трябва да се изпие 2 л вода или билков чай.
Ако ви се вижда трудно да направите три поредни дни детоксикация, опитайте един ден в седмицата.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории