Последни Рецепти
Последни Статии

Диетите водят до опасни последствия

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Диетите водят до опасни последствия

В съвременното общество жените изпитват социално влияние, което ги кара да бъдат слаби и да се подлагат на различни диети. И това се отнася за хора на всякакви възрасти – по данни на американски учени дори 8 годишни момичета се ограничават в храненето си за да приличат на звездите от подиума. Моделът за женска красота се е променял през вековете, но днес социалното влияние е такова, че се подлагаш на какви ли не ограничения за да бъдеш слаб. И това води до последствия, като човек променя вкусовете си, навиците си, до здравословни проблеми.

dieta kantar

Диетите водят до алкохолизъм
Учени от университета във Флорида са провели изследване в продължение на 10 години с участие на 1340 човека. Оказва се, колкото по-рано човек прибягва до помощта на строги диети, толкова повече проблеми има в бъдеще.
Например, тези, които са спазвали диета с калоричност 900ккал на ден изпитват проблеми с алкохолизма 30% по-често от тези, които водят здравословен начин на живот.
Професор Памела Кил не изключва, че проблемът не е само в диетите, към алкохолизъм водят и генетика и влияние на околната среда. Но защо да увеличаваме риска с още една точка?

Диетите потискат имунната система
Изследователи от Мичиганския държавен университет (САЩ) предупреждават, че нисковъглехидратните диети водят до тежки последствия при хора, които страдат от стомашни проблеми. „Ако имате колит, гастрит или язва, в никакъв случай не бива да се подлагате на подобни диети. Те могат да са смъртоносни. Причината е, че ограниченият прием на калории води до развитието на опасни патогенни бактерии в дебелото черво”, обяснява ръководителят на проекта проф. Дженифър Фентън.
Изследователите са категорични, че диетите потискат имунната система и това буквално застрашава живота на човек. “Успяхме да докажем и подозренията си, че хората, които се подлагат на диети се разболяват по-често и дълго време не могат да се преборят с обикновения грипен вирус. Намаленият прием на калории пречи на организма да отговори подобаващо на всички вредни външни влияния. Имунната система почти не работи”, допълва специалистката. Д
оказано е, че някои стомашни проблеми като колит, язва или болестта на Крон повишават риска от развитието на рак на дебелото черво. Учените алармират, че може би е време да се започне кампания срещу масовата истерия около диетите и стремежа на хората към „перфектно”, но не здраво тяло.

Пред диета е по-добре да изберете здравословен начин на живот, физическа активност и социален живот.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории