Последни Рецепти
Последни Статии

Динята – вкусна и полезна

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

През лятото има дни в които може да бъдем само на диня и сирене. Вкусно е. особено в горещините. Освен това е и полезно.Това са
Пет причини да ядем диня
Дадени от редакторите на National Geographic в които са събран резултатите от няколко научни изследвания.

watermelon 1

1. Динята е богата на витамини и минерали, бедна на калории
Може да се предположи, че динята има ниска хранителна стойност – 90% от нея е вода. Но само в 300 мл динен сок се съдържа около една трета от препоръчителната дневна доза витамин С и витамин А, както и скромно количество калий (9% от дневния прием).

2. Успокоява претоварените мускули
Според проучване, публикувано в Journal of Agricultural Food and Chemistry, пиенето на сок от диня преди тежка тренировка помага за нормализиране на пулса и предотвратява болките в мускулите на следващия ден при спортистите. Причината е, че динята съдържа аминокиселина, наречена L-цитрулин, която организмът преработва в L-аргинин – незаменима аминокиселина, която помага за отпускане на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението.
Участниците в изследването получили по 500 мл – веднъж натурален сок от диня, веднъж сок от диня, обогатен с допълнителен цитрулин и трети път плацебо напитка – един час преди тренировки. Естественият сок от диня се оказал също толкова ефективен, колкото и обогатеният. Освен това учените установили, че чревните клетки абсорбират повече цитрулин от динята, отколкото от добавките, съдържащи цитрулин – особено когато сокът не е пастьоризиран.
Динята полезна за спортистите

watermelon

3. Полезна е за сърцето
Сърдечносъдовото здраве при жени след менопаузата се е подобрило, след като в продължение на 6 седмици са приемали екстракт от диня под формата на хранителни добавки, съдържащи цитрулин и аргинин – това сочи изследване, публикувано в началото на годината от Артуро Фигероа, физиолог от Държавния университет във Флорида. В друго проучване той демонстрира, че същите добавки облекчават високото кръвно налягане при хора на средна възраст с наднормено тегло.
Динята е полезна за сърцето

4. “Естествена Виагра”
Подобрената циркулация може да бъде от полза не само за сърцето, както посочва д-р Бхуми Патил, още един учен, посветил вниманието си на динята. Според него заради съдоразширяващите си свойства динята може да се окаже полезна при проблеми с ерекцията, и дори увеличава либидото. Но най-вероятно трябва да изядете огромно количество, за да постигнете желания ефект – а яденето на много диня има неприятни странични ефекти – динята е известна като естествен диуретик.

5. Динята полезна в борбата с рака
Динята е сред най-добрите хранителни източници на ликопен – антиоксидант, които е свързан както с превенцията, така и с лечението на рак на простатата, макар че учените все още изследват детайлите на тази взаимовръзка.

Източник: news.nationalgeographic.com

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории