Последни Рецепти
Последни Статии

Домашната храна намалява риска от диабет

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Домашно приготвената храна е най-доброто средство срещу диабет тип 2, като намалява риска от поява на болестта с 15%.
За профилактичен ефект са необходими пет до седем домашни ястия седмично на обяд или вечеря. Те са полезни и за поддържане на нормално телесно тегло.
Причината е, че домашната кухня обикновено е по-здравословна от ресторантската. Освен това, когато се хранят навън, хората по-често си поръчват подсладени безалкохолни напитки. В домашни условия плодовете и зеленчуците присъстват повече на трапезата.
В много държави хората се хранят навън все повече, често във вериги за бързо хранене, където менюто е сандвичи и чипс, придружено с безалкохолни напитки и пикантни сосове. Такава храна е високо калорична, но сравнително бедна на полезни съставки. Това предразполага към напълняване и към по-голям риск от диабет тип 2.
domashni-puhkavi-pitki

Авторитетни изследвания за ролята на домашно приготвената храна обаче няма.
Учени от Харвард са проследили здравословното състояние на почти 100 000 мъже и жени на средна възраст 26 години. Анализът разкрива, че колкото повече се храни у дома човек, толкова по-малък риск има да развие диабет. Особено полезни за здравето са вечерите у дома с най-близките хора и домашно приготвена храна. Полезна е и домашната храна за обяд – тя намалява риска от диабет с 9%.

Източник: в. „Дейли експрес“

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории