Последни Рецепти
Последни Статии

Най-древната пивоварна

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Като започнеш да събираш откритията на археолозите кои са най-старите глинени съдове, най-стария хлян, сирене… става интересно.

Учени смятат, че са открили най-старата пивоварна – на 13 000 години

Археолози обявиха, че са открили най-старата инсталация за производство на алкохол в света, където преди около 13 000 години правили приличаща на бира напитка, предаде АФП. Тя се намира в пещерата Ракефет, южно от Хайфа, в днешния Северен Израел, която служела и като гробница на натуфийците.

„Ако сме прави, това е най-древният обект в света за производство на какъвто и да е алкохол“, заяви пред АФП Дани Надел – преподавател по археология в Университета на Хайфа и един от авторите на научната статия, публикувана в „Джърнъл ъф аркеолоджикъл сайънс: Рипортс“

drevna pivovarna
Ями в пещерата Рафакет в Северен Израел, където учени смятат, че натуфийците правели приличаща на бира алкохолна напитка.Снимка: Дани Надел, Университет на Хайф

„Знаем, че натуфийците са били в тази пещера. Те са погребвали в нея някои от своите мъртви на платформа от цветя и растения, и очевидно са правели приличаща на супа течност – алкохолно питие“, добави той.

Според Надел напитката е била „различна от днешната бира“, вероятно по-слаба, „но ферментирала“.

Археолозите открили три малки ями с дълбочина 40-60 см, издълбани в камъка на пещерата. Две от тях били за зърно, а третата – за счукване и варене на зърното преди ферментацията.

Местоположението на ямите в погребалната пещера предполага, че питието „изглежда е свързано с церемонии или някакво социално събитие“, каза Надел.

Според научната статия, публикувана с изследователи от Станфордския университет в САЩ, овладяването на методи за правене на бира „са предшествали култивирането на зърнени растения с няколко хилядолетия в Близкия изток“.

Натуфийците са били ловци събирачи, живели в региона на Източното Средиземноморие преди 15-11,5 хиляди години, като започнали уседнал начин на живот, вместо да се местят непрестанно.

Усилията, влагани в производството на алкохолната напитка, показват колко е била важна тя за натуфийската култура, отбеляза Надел.

Източник: bnr.bg

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории