Последни Рецепти
Последни Статии

Дюкан за бременни

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

“Шестте месеца, които могат да променят света“ на знаменития френски нутриционист д-р Пиер Дюкан е книга за бъдещите майки, посветена на връзката между начина на хранене по време на бременността и теглото на новородените деца. Поводът за написването й е увеличението през последните десетилетия на случаите на затлъстяване и диабет при децата, родени с наднормено тегло.

Cover-Shestte-mesetsa

Книгата е посветена на храненето на бременната жена, особено през 4-тия и 5-ия месец, и си поставя за цел да помогне на бъдещите майки да родят деца, които да запазят доброто си здраве през целия си живот. За двете т.нар. „заболявания на цивилизацията” е отговорна прекалената употреба на глуциди , а тяхното неутрализиране е поверено на отделящия инсулин панкреас. Когато обаче този малък, но ефикасен орган не успее да се справи със задачата си, идват затлъстяването и диабетът – от своя страна в последно време отговорни за смъртта на 75 милиона души на Запад. Количеството глуциди, или захари, което приема съвременният човек вече 50 години, не е предвидено в човешкия геном.

Пиер Дюкан доказва, проследявайки развитието на човека от 200 000 години насам и опирайки се на постиженията на епигенетиката – науката за въздействието на околната среда и начина на живот върху генетичната програма, – че колкото и да е катастрофално, положението не е необратимо. Достатъчно е бременната жена да следва един добре обмислен и много лесен за прилагане план за хранене, без да се лишава от нищо, само чрез ограничаване консумацията на свръхрафинираните съдържащи захари храни, за да спаси детето си от бича на свръхтеглото и диабета и… да промени бъдещето на света.

Pregnant pix 3

„Препоръките, които давам в тази книга, в никакъв случай не са диета, а още по-малко диета за отслабване“, казва Д-р Пиер Дюкан

Диета на Дюкан
Д-р Пиер Дюкан е световноизвестен френски диетолог, автор на книги за здравословно хранене и отслабване, сред които “Как да отслабнем завинаги”, както и книгите “Чудото на овесените трици”, “Моята диета в 350 рецепти”, “Оценител” и “Методът Дюкан с илюстрации” – всички издадени в България.
Книгите на Пиер Дюкан
Дюкан е първият експерт в тази област, който използва протеинов режим за разлика от колегите си, чиито препоръки залагат неизменно на плодовете и зеленчуците.

Книгата е издадена от Колибри и може да я намерите в книжарниците след 23 март 2018 г.

глуциди така се наричат бързите захари или бързите въглехидрати – такива като глюкоза, фруктоза, галактоза, маноза, рибоза. Когато попаднат в организма те се усвояват бързо, но това, което не се усвои ези глуциди се усвояват бързо, т.е., когато попаднат в кръвта се усвояват бързо за енергия. Но, ако прекалим с приема им преминават в черния дроб и се превръщат в мазнини, които се натрупват в мастната тъкан и в кръвта под формата на лош холестерол и триглицериди.

ПС: личен коментар. За мен диетата на Дюкан бе нещо, което е отминало и не препоръчвам – протеинова диета и обезмаслено мляко не е за всеки. Но наскоро дори имаше публикации, че това е предпочитаната диета на Катрин, херцогиня на Кембридж, която е бременна с третото си дете.
Съвет, следвайте режим на хранене, който отговаря на вашите разбирания, вкусове, здравословно състояние и след консултация с лекар за изготвяне на индивидуален режим.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории