Последни Рецепти
Последни Статии

Едамаме

Добавено в Зеленчуци, Кулинарен справочник

Добави към моето меню

Какво е едамаме?
Едамаме е соя. Това са неузрели соеви зърна, още в шушулката. Популярни са в в азитската кухня, в кухнята на Япония, Китай, Корея… Те са отличен източник на антиоксиданти и изофлавони (фитоестрогени, които се предлагат като хранителни добавки).
Едамаме е модерна храна. У нас може би се предлага в японските ресторанти.

За да се превърне в любима добавка към ястията у нас трябва да се предлага на достъпна цена. В САЩ може да се купи замразен в магазина. Съдържа повече протеини от зрялото растение и е богата на витамин B и C. Соевите зърна са богати на фолиева киселина, необходима на бременните жени.

Как се приготвя едамаме в домашни условия:
– Пуснете шушулките едамаме в тенджера с вряща подсолена вода. Вари се 6 минути.
– Прецедете едамамето и го сипете в чиния. Поръсете го с едра сол и го поднесете като предястие.

– Може да се свари на пара.

– Може да приготвите пюре от зърната на зелената соя и да поднесете този дип с хрупкав хляб. Овкусете по желание със сол, лимонов сок.

edamame pix

Опитвала съм го! За първи път в един корейски ресторант в центъра на Стокхолм. В дървена купа с решетесто дъно ти сервират зелени шушулки – сварени на пара и поръсени леко със сол.
Хапват се като вземеш шушулка, отваряш я и хапваш няколко зрънца. Прилича на зелен боб, но никъде у нас не се сервира така. Още като малка баба ме е научила, че като се набере зеления боб от градината се почиства от краищата и да няма конци, нарязва се и се сварява. Вкусно, диетично ястие, като може и на салата да се поднесе.
Е, сигурно е модно, да се хапва едамаме. Като снакс (мезе за бира) е по-добра идея от всякакви видове чипс и пържени картофи, ако ви хареса.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории