Последни Рецепти
Последни Статии

Яйца заразени с фипронил

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Яйцата присъстват в менюто на всеки. Едно от правилата на балансираното хранене е да включваме 2 яйца в менюто си на ден. Това означава, че това е често купуван продукт. В момента е актуален въпроса не какви да са яйцата, а дали не са заразени с фипронил. Нещо, което ние като клиенти няма как да преценим, отговорност не носят и търговците по веригата, а ако някой носи отговорност това е производителят.

Какво е Фипронил?

egg pix 2

215 000 яйца с опасното вещество фипронил са открити в склад и в магазинната мрежа в Пловдив. Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив д-р Камен Янков на 19.09.
Яйцата са иззети, предстои да бъдат загробени. „Търговецът не подлежи на санкции, тъй като няма как да знае, че яйцата съдържат фипронил”, каза д-р Янков.
Санкциите ще са за производителя, тъй като фипронилът е забранен за употреба при продуктивни животни. Работата на инспекторите от Областната дирекция продължава за установяване на още такива яйца.
Проверка по новини за последните дни се оказва, че заразени яйца са намерени в птицекомбинати в Пловдив, Кърджали, Поликраище.

По информация от 14 септември 2017 г фипронил над нормата е открит в яйцата на дружествата „Консорциум Агробизнес“ и „Агроинвестпродукт“, съобщение на БАБХ. Върху черупките са изписани номерата 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003. От агенцията уточниха, че съдържанието на фипронил е 0,027 мг/кг, което е значително под опасната доза за човек от 0,72 мг/кг, специалистите обаче препоръчват потребителите, които са купили яйца с такива маркировки, да не ги ползват, а да ги върнат обратно в магазините.
С акт за забрана са спрени 152 368 яйца в пакетиращ център, 109 024 в склад за търговия на едро и 99 781 в търговската мрежа.
До 14.09. БАБХ е направила 569 проверки, от които 435 на складове и предприятия, преработващи или влагащи в производството яйца и 134 във ферми, в които се отглеждат кокошки носачки.

Освен в яйца може да се съдържа в яйчен прах и в яйчен меланж.

egg pix 1

По думите на д-р Янков количеството фипронил, което е открито, е далеч от токсичната доза, въпреки че е над нормата.
Според него едно яйце няма да нанесе щета на организма, трябва да са консумирани около 2 кг яйца на месец.
Въпреки това веществото е забравено за употреба. Заразата е дошла през птици, третирани с фипронил срещу паразити.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории