Последни Рецепти
Последни Статии

Енергийните напитки не тонизират

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Аз самата, като човек, който спортува и се опитва да се храни балансирано, не съм купувала енергийни напитки, а пътите когато купувам безалкохолно в магазина са няколко през цялата година. Но, факт е, че се консумират и то много. И то с убеждението, че помагат за концентрация, че зареждат с енергия…
Според изследване сме втори в Европа по консумация на енергийни напитки от деца, което влияе негативно на развитието им.
Според статистиката юношите са най-голямата група потребители на енергийни напитки, проучвания показват, че 68% от младежите и 18% от децата ги предпочитат и употребяват редовно. Затова и отделям внимание на тази новина.

energy drink

Европарламентът наложи вето на твърденията за тонизиращо въздействие на енергийни напитки
Европейският парламент наложи вето на плановете на ЕК да позволи твърденията, че напитките със захар и енергийните напитки, съдържащи кофеин, имат тонизиращ ефект или увеличават концентрацията. Изложението на подобни твърдения върху напитки би довело до по-голяма консумация на захар от деца, най-голямата група на потребители на енергийни напитки, казаха евродепутатите в резолюцията си, съобщиха от ЕП.
От статистическите данни знаем, че много млади хора и дори деца консумират тези напитки в големи количества – каза водещата депутатка по темата Кристел Шалдемозе (С&Д, Дания) – Не става въпрос само за кофеина; проблемът е, че енергийните напитки съдържат и много захар. Не смятаме, че подобни напитки трябва да съдържат каквито и да е твърдения за ползи за здравето върху опаковките си.
Няма да кажем, че пълнолетните не трябва да консумират кафе или енергийни напитки. Просто не искаме да помагаме на компании да печелят много пари с твърдения за ползи за здравето, които не са пригодни за деца
, посочи още Шалдемозе.

В резолюцията депутатите подчертават, че самата Европейска комисия счита, че твърдения, че кофеинът има тонизиращ ефект и помага за увеличаване на концентрацията, не трябва да се използват за продукти, насочени към деца и юноши. Те също така посочват, че юношите са най-голямата група потребители на енергийните напитки, цитирайки проучвания, които показват, че 68% от младежите и 18% от децата редовно консумират енергийни напитки.
Една кутийка енергийна напитка от 250 мл може да съдържа до 27 г захар и 80 мг кофеин.

Консумацията на енергийни напитки са свързани с главоболие, проблеми със съня и проблеми с поведението при децата и юношите, които редовно ги консумират.
Парламентът призовава страните членки да обмислят въвеждането на правила за маркетинга на напитки с високо съдържание на кофеин и на храни с добавен кофеин, предназначени за деца и подрастващи

Колаж: Георги Корнейков

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории