Последни Рецепти
Последни Статии

Етно кухня на колела

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

“Етно кухня на колела” в Пловдив

Вълнуващо и вкусно шоу се случва през средата на месец май в Пловдив – кулинарния проект “Етно кухня на колела”. Подвижен кемпер обикаля различни градски локации и в рамките на пет последователни дни представя традиционни ястия от
арменска,
еврейската,
турската,
руската
– и италианската кухня.
Всеки от линковете води към галерия от приготвени рецепти от тези национални кухни от най-добрите кулинарни блогъри.

Идеята на събитието е чрез културата на хранене и кулинарните традиции да се разкрие характерът на всяка една етническа общност.

etno kuhnya plovdiv
Ethno Kitchen on wheels е пловдивският панаир на кулинарното изкуство, а отделните събития в различните локации на града спомагат за социализацията на културно-историческото наследство на мултиетническия Пловдив.

На 11 май е ден на турската кухня. Локацията на кемпера е до стълбите на Джумая джамия. Кулинарните изкушения от югоизточната ни съседка включват кебапи, няколко вида кюфтета, сред които „паша“ и „филибе“, телешки черен дроб, ашуре и др., разказа Емине Османова от турската общност.

12 май е ден за италианската кухня. Кемперът ще бъде позициониран на пл. „Шахбазян“, край италианския ресторант в близост. Очаква се да бъдат представени ястия от традиционната средиземноморска кухня.

13 май е посветен на руската кухня. Мястото е на ул. „Велико Търново“, близо до Военния клуб. Традиционно руснаците обичат риба и гъби, каши от грис, просо, елда и гречка, ястия с извара, ръжен хляб, квас, медовина, топли супи и чорби. След рибата най-много обичат говеждо, свинско без тлъстини, дивеч, домашни птици и най-накрая агнешко. Едни от любимите им зеленчуци са цвеклото и копъра, разказа представителката на руската общност Светлана Керкелова.

14 май е Ден на арменската кухня. Събитието ще е пред арменския културен институт. Гостите ще опитат лаваш (арменски хляб), ароматен хляб с пресни зелени подправки, няколко вида салати, хоровац (арменски шашлик). Дегустацията може да приключи с коняк и грис халва, увери Ахавни Кеворкян.

На 15 май идва ред на еврейската кухня. Кемперът ще бъде позициониран на пл. „Цар Калоян“, до Дома на младоженеца. Пловдивските евреи са наследници на испано-сефарадската кухня. Посетителите ще могат да се насладят на ястия като буйкос (еврейски соленки), пастел (баница с патладжан), чукур (завита баница с картофи и сирене), желиран петел, студени супи, торта с крем карамел и др. Светлозар Калев, който е представител на еврейската общност, обясни – цитирайки Светото писание, как се е появила и тяхната кухня.

На 16 май е кулминацията на „Етно кухня на колела“. На Гала вечер в Дома на етносите всички кухни ще бъдат представени вкупом, като се очаква в кулинарното шоу да участват и гръцки ястия. Организаторите допълниха, че имат намерение да развиват проекта, като в продълженията, освен кулинарни изкушения, да бъдат представени и традиционни танци и напитки.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории