Последни Рецепти
Последни Статии

Интересни факти за броколито

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Един от най-полезните зеленчуци е броколито. Достъпно днес в магазина почти през цялата година, може да вземем свежо или замразено и да прибавим не една вкусна рецепта с броколи.
Официално сезонът на броколи и карфиол се открива в края на септември и продължава до коледните празници. Това са

10 любопитни факта за броколи

broccoli pix 2

Ако знаем ползите ще се замислим какво ядем и ще говключваме по-често е менюто си? Ето някои любопитни факти събрани от foodpanda:

1. Броколите идват от Средиземноморието и по точно Италия. Те са познати на човечеството още от времето на древните римляни през 6-ти век преди новата ера.

2. Броколите са член на семейството на зелето. Името им произлиза от италианската дума broccolo, което означава, цъфтящ връх на зеле.

3. Броколите са с много високо съдържание на витамин С. Една чаша нарязани броколи е еквивалентна на чаша портокалов сок.

4. Броколите са също с много високо съдържание на витамин А, който е от изключително значение за зрението и помага в борбата с ракови клетки.

5. Броколите са с високо съдържание на фибри, които са от огромно значение за правилното фукнциониране на човешкия организъм.

brokoli pix 2

6. Томас Джеферсън, един от бащите-основатели на САЩ, е бил фен на броколите и е първият, който вняся семена и засажда вкусният зеленчук през май 1767 г.

7. Броколите съдържат кемпферол. Той е с противовъзпалително действие, помага в борбата срещу рак и при сърдечно-съдови заболявания и диабет.

8. Калифорния, позната като “златният щат”, произвежда 90% от броколите в САЩ. Някои медии предлагат да бъде преименувана в „Щат на броколите“.

9. Броколи също играе ключова роля във филмовата поредица за Джеймс Бонд. Е, поне с наименованието си. Продуцентът на култовата поредица е небезизвестният Алберт Броколи.

10. Китай произвежда над 8 милиона тона от вкусното броколи, а според данни на американското министерство на земеделието, САЩ са третият най- голям производител в света.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории