Последни Рецепти
Последни Статии

Диета 5:2 – интервално хранене за отслабване

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Оказва се, че диетата 5:2, при която човек ограничава калоричността на храната си до 500-600 килокалории през два дни от седмицата е добър вариант за ограничаване на храната. Или ако може да се изaрзим – диетата 5:2 е по-добрия вариант за периодично гладуване, ако целта е отслабване.

Най-лесната и безопасна диета
До този извод стигнал изследователски екип в Университета в Съри, Англия. В изследването участвали хора с наднормено тегло, които трябвало да свалят 5% от масата си.
Едната група доброволци се хранела по обичайния си начин 5 дни в седмицата, а другата намалила калориите на 600 килокалории в денонощие. Първите постигнали целта за 59 дни, вторите – за 73 дни.

diet izbor pix

Диетата 5/2 е разработена от британския телевизионен журналист и дипломиран лекар Майкъл Мосли. Методът му печели множество привърженици по света, тъй като е лесен за спазване и същевременно ефективен. Както твърди авторът, тази система за хранене му е помогнала да нормализира за кратко време килограмите, както и значително да понижи нивото си на холестерол.

„Яж 5 дни, ограничавай се 2 дни и живей по-дълго” – откъс от книгата „Чудото, наречено The Fast Diet, или диетата 5:2” на Д-р Майкъл Мозли.

Какво представлява
Методът за сваляне на килограми на Мозли е прост: пет дни в седмицата може да се храним по обичайния за нас начин и само в два от дните е необходимо да се ограничаваме. Органиченията обаче не са в продуктите, а единствено за сметка на калориите: необходимо е да се храним разнообразно и пълноценно, но да не приемаме повече от 500 ккал за жените и 600 ккал за мъжете. Благодарение на ограниченото количество калории през тези два дни, намалява общата консумация на енергия на седмичното меню, в резултат на което излишните килограми се свалят. Освен това, според Мосли, двата дни с ограничени калории се явяват стимул за организма за ускорено топене на мастните запаси. По този начин тялото привиква да хаби калориите, а не да ги трупа в запас.

5 2 Fast Diet

Основни принципи
През пет от седмицата можете да се храните според обичайното си меню. Но това не означава, че са допустими злоупотреби с мазни и пържени храни, тестени изделия и сладкиши. За да бъде ефективна диетата 5/2, ако е необходимо, коригирайте хранителните си навици. Спред д-р Мосли в тези дни трябва да приемате около 1800–2000 ккал.

Останалите два дни може да бъдат по всяко време, но не бива да следват един след друг, за да не привиква организмът към новия режим. В менюто за тези два дни може да включвате нетлъсто месо, риба, немазни млечни продукти, пълнозърнести храни, зеленчуци и несладки плодове. Забранени са тлъстото месо, десертите, брашното, алкохолът и кафето.

Важен момент е, че според диетата на Мосли е необходимо да се храните два пъти дневно. В идеалния случай интервалът между двата приема на храна трябва да е 12 часа. По този начин според автора организмът започва ускорено да топи мастните запаси.

Плюсове
Основното преимущество на метода на Мосли е, че не се изискват големи усилия. Системата не само спомага за комфортно сваляне на килограми, но и като цяло оздравява организма.

Минуси
Основната критика към диетата е, че трябва да се храним редовно и балансирано през всички дни от седмицата, като вземем предвид индивидуалните нужди на тялото си. Само така можем да намалим риска от заболявания, свързани с обнямата на веществата. Според лекарите нормата от 500–600 ккал дневно е 2–3 пъти по-ниска от препоръчителната. С диетата 5/2 трябва да бъдат внимателни хората с хронични заболявания, най-вече свързани със стомашно-чревния тракт.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории