Последни Рецепти
Последни Статии

Фестивал на рибата в Козлодуй

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Фестивал на рибата в Козлодуй
Къде: град Козлодуй
Кога: 24 юни 2018 г.

За втора поредна година Община Козлодуй организира Фестивал на рибата. Фестивалът е посветен на Световния ден на риболова (27 юни) и на Международния ден на река Дунав (29 юни). Празникът ще започне рано сутринта със състезание по риболов. В него могат да се включат всички желаещи, без ограничение на възрастта.

festiva na ribata Kozloduj

Кулинарни изкушения на фестивал на рибата

Ще се проведе и кулинарен конкурс за домашно приготвено рибно ястие. Жури ще дегустира и оцени специалитетите и ще бъдат наградени победителите в категории като: „Най-атрактивно ястие”, „Най-красиво оформено ястие”.

Шаран, сом, толстолоб, уклей, мряна бяха част от дунавските риби, които бяха използвани за подготовка вкусни рецепти на феста.
Пенсионерските клубове от общината щприготвиха рибни гозби за дегустация от присъстващите на празника. За доброто настроение на всички се погрижиха гост музиканти от Сърбия. Децата омаха възможност да се впуснат в интересни приключения, изработвайки хвърчила с помощта на по-големите.

festiva na ribata Kozloduj 1

В Ботев парк бяха позиционирани три вида риби (дърворезба на шаран, щука и сом с размери от метър и половина), които виреят в река Дунав – изработени специално за празника. Бе предвидена и маса, предлагаща рибни специалитети за дегустиране.

Над 60 специалитета оценяваха на рибен фестивал в Козлодуй
Имаше кулинарна надпревара за най-вкусно приготвено и най-добре украсено рибно ястие.
За най-нестандартно рибно ястие награда получи скумрия с марината на „Турлашка махала“ от Козлодуй.
В категория „Най-естетично оформено ястие“ отличие получи „Здравец“ Козлодуй с тяхното трицветно руло от риба.
За най-здравословно приготвено ястие от риба вниманието на журито грабна ястие на „Мъдри сърца“ от село Хърлец.
В категория „Най-съхранена традиция при приготвянето на рибно ястие“ се отличи рибната саламура на „Турлашката махала“ от Козлодуй.

riba kozl 1

Имаше и отличия за най-вкусно ястие, поощрителни награди получиха рибата на жар на „Здраве“ село Хърлец, пържената риба на „Здравец“ от село Гложене, както и много утешителни награди за ястия като: хайвер, риба с маслини, рибна домашна консерва и рибни салати. Най-добре представилите се готвачи бяха наградени от кмета на община Козлодуй Маринела Николова.

riba kozl 2

Гостите на празника можеха да дегустират вкусните гозби и да наблюдават приготвянето на рибен специалитет от майстор готвача Кристиян Занев

използван архив на БНР

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории