Последни Рецепти
Последни Статии

Фестивал на чушките и доматите

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Фестивала на чушките и доматите, традиционните храни и занаяти.
Къде: Куртово Конаре, общ. Стамболийски
Кога: 8-10 септември 2017 г.

kurtovo-logo

Точното време за провеждане е втората седмица /петък, събота и неделя/ на месец септември, когато има чушки, домати и лютеница в изобилие. През 2017 година си запазете датите 8, 9 и 10 септември, за да посетите това автентично събитие.

Куртово Конаре е прочуто със земеделието си. През 1894 г. в мелницата на Александър Димитров е смлян първият килограм червен пипер в страната. През 1896 г. се отглеждат първите ранни домати в България, пренесени от Цариград. И още първи неща от това място – през първата половина на 20 век е направен един от първите хладилници в страната, а най – добрият български сорт пипер е наречен „Куртовска капия”. От 2014 г., благодарение на създадения Конвивиум към Slow Food, местните сортове като: Розов домат – „голям, бабин” и ябълката „Куртовка” са вписани в Световната съкровищница на вкусовете.
Фестивалът на чушките и доматите се провежда от 2009 година.

Царица лютеница
Царица лютеница

Съчетава традиционно със съвременно изкуство, образователни програми и лекции, пленери, кулинарни дейности и базари, конкурс ”Царица на лютеницата” и много рок, джаз, етно, блус и фолклор.

През цялото време посетителите на хубавото село ще мога да опитат и закупят местни кулинарни произведения, приготвени от куртовска капия, куртовски розов домат, ябълка куртовка, царски боб.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории