Последни Рецепти
Последни Статии

Фестивал на качамака

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Фестивал на чушката се провежда в Кирково, в Източните Родопи, много близо до границата с Гърция – прохода Маказа. И вече има своята история.
От общината имат още идеи на кулинарна тема. Планират да привличат с качамак румънските туристи, които пътуват за Гърция. Идеята е старата воденица в пограничното село Шумнатица да бъде превърната в атракция и посетителите да видят на място как се мели царевица. Това е един от начините да бъде представен туристическият потенциал на района.

carevica 1

Село Шумнатица е в края на България. След него е Гърция. До преди 4 години пътят свършваше там – на браздата. Сега свободно се преминава през граничния пункт “Маказа”. Това е предпочитаното място за влизане в южната ни съседка и традиционно използвано от хиляди румънски туристи. Това провокира местната управа да търси начини да привлече този поток. И идеята дошла сама – ще се използва старата воденица в Шумнатица, построена от първите заселници в района. Заплашената от срутване мелница e възстановена с общински пари.

kachamak

Една десета от тях да отседнат, да видят, че това е Кирково, а не да бъдат само преминаващи, ще бъде достатъчно за развитие на туризма в района.

Общината не се е отказала от Фестивала на качамака. Идеята е да се мели на място царевично брашно и на всеки турист да се подари по малко от тази току-що смляна царевица.

Какво: Фестивал “Мамалига”
Кде: село Нова Черна, община Тутракан, област Силистра
Кога: първата събота на октомври

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории