Последни Рецепти
Последни Статии

Фестивал на лавандулата в Генерал Тошево

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Национален фестивал на лавандулата
Къде: Генерал Тошево
Кога: 20-21 юли 2018 г.

Генерал Тошево ще бъде домакин за пети път на Фестивала на лавандулата. Събитието популяризира водещата позиция на България като световен лидер в производството на лавандулово масло.

lavender-flowers pix

Фестивалът се организира два пъти годишно на две места в страната – село Средно Градище до Чирпан, където за първи път в България е засадена лавандула, и в добруджанския град, заради големия интерес към етеричната култура от местни земеделски производители.
Фестивал на Лавандулата в село Средно Градище

На специален базар се предлагат различни продукти, свързани с ароматното растение – масло, био козметика, художествени продукти, храни и др.

Лавандулово масло

Широкото приложение на лавандулата е заради етеричното масло, което се извлича от цветовете, което се използва в парфюмерията, за ароматизиране на сапуни, в производството на бои и лакове и др. Лавандуловия цвят е интексицидно средство, най-вече за борба с дрешния молец и днес измести употребата на нафталин за битови нужди.

Лавандулата е ценно медоносно растение. Използва се и като подправка и при приготвянето на рецепти за десерти.

festival na lavandulata general toshevo

Лавандулата произхожда от района на Средиземноморието. С развитие на парфюмерийната промишленост ареалът на отглеждане се разширява,
Културата е внесена в България преди повече от 110 години и се отглежда в Опитното поле по розата в Казанлък. В последното десетилетие вече се отглежда в цялата страна.
От 1 дка 4–5 годишно насаждение се произвежда 300–400 кг цвят, от които се получава 3–10 кг лавандулово масло. Българското лавандулово масло е сред ценените на международния пазар.

Днес България е на първо място в света по добив на лавандулово масло, като годишно произвежда близо 200 тона.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории