Последни Рецепти
Последни Статии

Фестивал „Житената питка“ в Стражица

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Фестивал „Житената питка“
Къде: град Стражица
Кога: 16 октомври 2017 г. Международен ден на хляба

Фестивал „Житената питка“ в Стражица

Община Стражица има свой празник – фестивалът „Житената питка”. Проявата протича под мотото „Никой не е по-голям от хляба”, като датата на провеждането й не е избрана случайно – на 16 октомври, когато се отбелязва Международният ден на хляба.
Символът на фестивала – житената питка е заимствана от едноименната приказка на Ангел Каралийчев, който е родом от Стражица. Празникът има конкурсен характер и дава възможност фирми и производители на хляб и сладкарски изделия да се състезават със своята продукция

Житената питка

Гостите с интерес разгледаха изложенията на щандовете на всички участници и опитаха много кулинарни изкушения на любезните домакини. Богатото разнообразие на всякакви хлебни изделия е наследено от предците, а днешните майстори и кулинарни творци го дообогатяват. Докато гостите разглеждаха пъстрото кулинарно разнообразие, на сцената оживяваха народни обичаи, свързани с вярванията в нашите селища, съхранили силата и мъдростта на поколенията през вековете. Певчески групи също си дадоха среща на сцената, а сред тях бяха и самодейките от групата за автентични песни „Фолклорен извор” от село Царевец, община Свищов. Специално жури следеше представянето на участниците, за да определи правилно и наградите за най-добрите.
Житената питка 1

Шестият фестивал „Житената питка” стана едно от най-силните събития в годишния празничен календар на Стражица и общината.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории