Последни Рецепти
Последни Статии

Какво е Фипронил?

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Как да проверим дали продуктът, който си купуваме, не съдържа фипронил? Ние реално като потребители – няма как да проверим. Трябва да гласуваме доверие.

През август се провеждат проверки на инспектори от Агенцията по безопасност на храните за съдържание на фипронил в хранителни продукти у нас. Те се наложиха, след като стана ясно, че над 25 тона сладолед и около 9 тона майонеза са произведени със заразен яйчен прах.

“12,5 тона сладолед, в чието производство е използван яйчен прах, съдържащ фипронил, може да бъдат пуснати в продажба, ако се докаже, че количеството инсектицид в него е под 0,005. Това стана ясно от думите на д-р Камен Николов от Българската агенция по безопасност на храните пред Нова тв.

“Има регламент от 2014 г., според който, ако в готов продукт или в суровина количеството на фипронил е под 0,005, той не е опасен за потребителя. Производителят на сладоледа трябва за собствена сметка да направи анализ на този готов продукт и ако резултатът е под тази граница, ние ще освободим стоката за свободна реализация. Тъй като все още нямаме този резултат, стоката стои под възбрана”, поясни Николов.

egg pix 2

Токсиколози и експерти от Агенцията по храните обясняват, че такава опасност в случая няма, тъй като количеството яйчен жълтък на прах, вложено в готовия продукт, е малко. И все пак?
Да купуваме ли сладолед и майонеза? Аз самата не купувам майонеза от години, а сладолед толкова рядко може да ме изкуши. И не за друго, не си заслужава да се купуват, като продукт, това което се предлага в магазина.
Нашата препоръка, ако имате проверени яйца може да си ги приготвите сами:
Рецепти за домашно приготвена майонеза
Рецепти за сладолед

Въпреки успокоенията хората се притесняват и с право, тъй като според изследвания на Световната здравна организация яденето на големи количества яйца с фипронил може да навреди на черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза.

Д-р Емилия Дончева – специалист по хранене казва в предаване на БНТ: При един възрастен организъм може да не предизвика бързи реакции – алергични или токсични като гадене, повръщане, изпотяване, то при едно дете може да се изрази с тежка алергична реакция, дори и анафилактичен шок. А децата са основните консуматори на сладоледите.Така че изключително внимателни трябва да са хората при избора на хранителен продукт.

Какво е Фипронил? Това е препарат, инсектицид, който се използва в борбата с насекомите. Основна съставка е на много от предлаганите в търговската верига способи за предпазване на дома от хлебарки и мравки. Фипронил се използва в кубчетата срещу хлебарки. Използва се още във ветеринарната медицина – за избавяне на домашните любимци от бълхи, кърлежи и други потенциално опасни за животните и хората насекоми.

Какви са ефектите на фипронила върху насекомите и хората? Фипронилът се използва като инсектицид, тъй като атакува централната нервна система на насекомите. Това става чрез засягане функцията на два вида хлорни канала в нервните клетки – едните са зависими от гама аминомаслената киселина, а другите от глутамат.

Препаратът е ефективен в действието си, както и относитено специфичен – афинитетът му е много по-висок към каналчетата на невроните на насекомите, отколкото тези на хората. Също така вторият вид хлорни канали – глутамат-зависимите – не се откриват у бозайниците.

Фипронилът много слабо преминава през кожата. Смята се, че в случая със заразени яйца има средно по около 1,2 мг фипронил на 1 кг яйца. В същото време една доза препарат за дребно куче съдържа повече от 60 мг, които се разпределят по козината му.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории