FIT4FOOD 2030 : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

FIT4FOOD 2030

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Лаборатория за иновации в хранителната индустрия създадоха в София

В София (11 юли 2018) бе създадена градска лаборатория, която е част от проекта на Европейската комисия (ЕК) „FIT4FOOD 2030“. В рамките на проекта се предвижда създаване на градски и политически лаборатории, както и на европейски мозъчен тръст, с който да се стимулират иновациите в хранителната индустрия във всички европейски страни.

Проектът „FIT4FOOD 2030“ е създаден, за да подпомогне необходимата трансформация на изследванията и иновациите в областта на храните и продоволствената сигурност. Създаването на градска лаборатория (City Lab) в София ще улесни работата на Европейската комисия в България, като насочи общественото внимание към четирите основни приоритета на програмата – хранене в контекста на устойчиви и здравословни навици; създаването на екологично устойчиви хранителни системи, щадящи климатичната среда; кръгова икономика, която е насочена към ресурсно ефективна затворена хранителна система и стимулиране на иновации.

food 2030

В първата дискусия, проведена на Градска лаборатория София (City Lab) по инициатива на Центъра за изследване и анализи (ЦИА), взеха участие учени и експерти в областта на храните и биотехнологиите, които дискутираха проблема за адекватната и достоверна информация, която се предоставя на крайния потребител. В следствие на проведената дискусия, хранителните експерти и учени насърчиха провеждането на събития за повишаване на информираността на обществото във връзка с неизяснената и неточна информация, която му се предоставя.

Дейностите по проекта „FIT4FOOD 2030“ бяха представени в рамките на европейската конференция „Храни 2030 – изследвания и иновации за продоволствена сигурност и повишаване на качеството и сигурността на храните и хранителните системи“, която се проведе по-рано в Пловдив, както и на специализирания семинар „Осигуряване на качеството на безопасността на храни, напитки и фуражи“, който бе проведен под съвместната инициатива на Българска агенция по безопасност на храните, Центъра за обучение по качество и безопасност на храните, катедра „Биотехнология“ на УТХ и Центъра за оценка на риска по хранителната верига към Министерство на земеделието, храните и горите.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории