Последни Рецепти
Последни Статии

Годен ли е побелелият шоколад?

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Случвало ли ви сие, когато отоврите шоколад, който не е с изтекъл срок, той да е побелял или покрит с тънък прахообразен бял слой?

Годен ли е за ядене побелелият шоколад?

Трябва да се прави разлика между стар, побелял шоколад – тогава той някак е “изсъхна’, губи своята еластичност, свива се, трудно се яде и става безвкусен. Преди много години бях купила кутия шоколадови бонбони да почерпя за хубав повод и те се оказаха такива. Бързо трябваше да намеря с какво друго да почерпя. Но теи бонбони вероятно бяха с минал срок на годност и неправилно съхранявани.

Шоколад не трябва да се съхранява на студено и в хладилник, защото при ниски температури кристалите на захарозата в шоколада излизат на повърхността и образуват неприятен бял цвят. В резултат на това шоколадът губи своя естествен вкус.

Какво да правим с побелелия шоколад? когато е още в срок? Ако шоколадът побелее, не изглежда добре, но става за ядене.

shokolad tzurih
Побелелият шоколад не е вреден

В резултат на честите оплаквания от страна на потребителите германски учени от Хамбург откриха защо шоколадът променя цвета и текстурата си.
При повечето изследвани случаи е установено, че причината за побеляването се дължи на съхранението при неправилна температура. Когато шоколадът се съхранява на по-висока или по-ниска температура се предизвиква така нареченото “мастно оцветяване”, с други думи появяват се бели частици на повърхността на шоколада.

Затова учените твърдят, че такъв шоколад не е опасен за здравето. Те съветват шоколадът да се съхранява на температура между 16-18 градуса, а вече отвореният шоколад да се консумира по-бързо.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории