Последни Рецепти
Последни Статии

Голяма Богородица

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Голяма Богородица – денят, в който християнската църква почита Света Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.

Традиционната трапеза за празника включва прясна пита, мед, пиле, грозде и диня.

maria bachkovski man

Празникът на обредните хлябове в Кюстендил се нарича
“Панагия” – “Въздигане на хляба”
panagia 2018

У нас празникът се предшества от Богородичните пости, които продължават две седмици – от 1 до 15 август.
Света Богородица се почита като закрилница на майчинството и на жените, като защитница на семейното огнище. Това е празник, честван от всички жени, затова в този ден не се подхваща женска работа. Жените даряват кърпи, ризи, пари, цветя. Тогава се раздават и първите предварително осветени в църква плодове за сезона – грозде, дини, както и обредни хлябове за здраве и за “Бог да прости умрелите”.

uspenie bogorodichno
Въпреки че в този ден Българската православна църква възпоменава смъртта на Божията майка, вярващите не скърбят

Успение на Пресвета Богородица е един от дванайсетте големи православни празника.

Католическата църква също празнува Успение на Пресвета Богородица.
Празникът е сред най-почитаните от вярващите, защото Божията майка се смята за най-голямата застъпница за хората пред Бога.
Според библейските предания, когато станала на 64 години, при Божията майка се явил архангел Гавраил, подал й палмова клонка и й възвестил, че след три дни духът й ще се пресели в царството небесно. Тя съобщила това на Йоан Богослов, украсила дома си, раздала дрехите си на бедни жени и помолила да бъде погребана в Гетсимания при Йосиф и родителите й.
В определения ден легнала на леглото си и по някое време светлина озарила стаята й. Христос, обкръжен от светци и ангели, дошъл да прибере майка си. Апостолите я погребали, както била поискала, но на третия ден отворили пещерата, за да й се поклони завърналият се от Индия апостол Тома, и видели, че тялото й го няма. Останала била само плащеница.
Смъртта на Богородица се оказала само успение (заспиване), оттук идва и названието, под което е известен денят на нейната смърт.
По божествен начин смъртта на Дева Мария събира всички апостоли и те сядат заедно на прощална трапеза в нейна чест. Когато благославяли хляба, тя самата се явила пред тях. В чест на това събитие на този ден църквата отслужва тържествена литургия и прави възношение – въздигане на хляба.

Troeruchica_Troyan_mon
Икона на Света Богородица Троеручица от Троянския манастир

На Голяма Богородица църквата почита паметта на своите дарители. В много села и градове се устройват събори и курбани.
Този ден е и храмов празник на Троянския манастир, където всяка година се провежда тържествено поклонение-шествие на чудотворната икона на Богородица.

15 август е и Денят на Варна. Тогава е храмовият празник на Катедралният храм паметник „Св. Успение Богородично” в града. Това е ден на Несебър и на Арбанаси.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории